shutterstock_92262802-3 lemon branch zonder tekstKan een Citroenboom in ons Nederlandse en Belgische klimaat groeien?

Wie de juiste verzorging geeft, kan zich nog jaren met zijn Citroen in Mediterrane sferen wanen.

5 overlevingstips.

 

 

1

Bij de aankoop van de Citroenboom plant je deze meteen over in een Terracotta pot. Ontdoe de kluit van het overtollige klei en spoel de wortels schoon. En verwijder de plastic standaard pot die erom heen zit. Gebruik vervolgens speciale Mediterrane aarde. Die bevat lekker veel kalk, ijzer en andere voedingsstoffen die de Nederlandse aarde ontbeert. Bovendien heeft deze aarde een samenstelling die de waterhuishouding regelt, de grond blijft in een pot mooi bij elkaar en vermengt zich niet met de Nederlandse aarde. Zorg tevens voor afwateringsgaten in de pot. Nog een voordeel: een pot kun je nog eens naar een beschutte plek verschuiven, onder een afdakje of tegen een muur bij extreme zon of regenval.

terracotta pot

Als je een pot koopt, koop er vooral een met een doorsnee die tien centimeter groter is dan die van het exemplaar waar je de Citroen in gekocht hebt. Dan heeft hij nog voor vier jaar groeiruimte.

2

Verwen de boom. Er bestaan vele speciale voedingsstoffen voor Citrusbomen die je gedurende de zomer (vanaf februari) kunt toedienen. Geef hem een liter kalkwater per maand. Regenwater alleen is niet voldoende. Een gemiddelde Citroenboom heeft als het echt warm is per twee weken een liter water nodig. N.b.: met te veel water kunnen de wortels gaan rotten.

En nu denk je vast: maar in Italië waar hij vandaan komt heeft hij toch ook bijna geen water nodig. Dat klopt, maar daar heeft hij meterslange wortels die diep de aarde in groeien.

3

Zet de Citroen nooit binnen! De Citroen krijgt te weinig (zon)licht, krijgt last van te hoge temperatuur en verliest daardoor zijn blad en de Citroen heeft frisse lucht nodig dus is het nodig om af en toe de ruimte te ventileren. Bovendien is de Citroen binnen extra gevoelig voor ongedierte. De beste optie is de Citroen in een kas bij een kweker of tuincentrum te laten overwinteren of in je eigen privékas/serre. Na overwintering kan de Citroenboom na 15 mei voor het eerst weer buiten, als de kans op nachtvorst nihil is. De Citroen houdt van een beschutte, zonnige plek. Bijvoorbeeld op een hoek van het terras of tegen een warme muur aan de zuidkant van het huis. Vermijd een tochtige, winderige plaats. Het voorkomt of vermindert ook allerlei nare aantastingen door schimmels, kevers en schildluizen.

Favicon-Allimone

4

Snoei de Citroen in maart (lichte snoeibeurt) voordat hij weer naar buiten gaat en in september voordat hij de kas ingaat en durf te snoeien! Niet voor niets zeggen we snoeien doet groeien”. Houd rekening met de ‘open kroon’ gevormde boom met voldoende ruimte tussen de takken, dit is voor de Citroenboom de meest gunstige vorm. Dit zorgt voor voldoende licht en de bladeren drogen snel na een regenbui. Takken of scheuten die naar binnen groeien moeten gesnoeid worden. Groeipunten aan de top dien je ook te snoeien, dat bevordert de voedingsstroom en dus de ontwikkeling voor de kroonvorm. Je snoeit eenderde terug en altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Zo heb je een goede basis voor een juiste en gezonde groeiontwikkeling en krijg je een boom die in het voorjaar bloeit en daarna echte vruchtjes produceert.

5

Als het leven je Citroenen geeft, maak dan een Citroenlimonade”. Mocht de Citroenboom al Citroenen dragen in augustus, laat deze dan verder groeien aan de boom tot ze rijp zijn, dan zit er het meeste sap in. Ze laten dan ook makkelijk los van de tak. Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.

Wil je meer advies over jouw Citroenboom of de Allimone Citroenkalender + quickscan kopen, laat een reactie achter onderaan deze post of schrijf naar monique@allimone.nl