Citrus Limon

Citroenplant

23/08/2012

UnknownIn de jaren ’70 was deze plant enorm populair: de Citroenplant, die half Nederland voor het slaapkamerraam had staan om de muggen tegen te houden. De plant heeft 8 cm grote bladeren die naar Citroen ruiken. Door de Citroenlucht raken de muggen verward en deze geur zorgt ervoor dat ze het lichaam niet goed meer kunnen waarnemen.

Pelargonium graveolens is een soort Pelargonium. De plant staat ook bekend als Citroenplant of Citroengeranium. Het is een tot 1,3 m hoge struik met diep ingesneden, handvormig gelobde, grasgroene bladeren. Alle delen van de plant zijn viltig behaard. De bladeren ruiken naar rozen en Citroen. De witte of roze bloemen groeien met vijf tot tien stuks aan elke bloemstengel. De bloemen hebben een op een veertje lijkende wijnrode tekening op de twee bovenste bloemblaadjes.

De soort komt van nature voor in Mozambique, Zimbabwe en in Transvaal en de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Hij groeit daar op vochtige plaatsen in de halfschaduw. De species heeft zeer fijn ingesneden blad. In België en Nederland is het de bekendste soort welriekende Pelargonium die als zodanig wordt verkocht. Hij kan als kamerplant worden gehouden en vanaf mei ook buiten worden gezet. De als “graveolens” aangeboden planten zijn echter meestal derivaten met een grovere bladvorm die voor een groot deel afstamt van de species.

De plant en een aantal van zijn cultivars die er sterk op gelijken als de P. x citrosmum, zijn de belangrijkste leverancier van “pelargonium-olie”, in de parfumindustrie een substituut voor de zeer dure rozenolie.

Stekken is mogelijk, neem enkele takken van ong. 15 cm en zet deze in het water en wanneer er wortels aankomen direct in de potgrond zetten.

Eigenschappen

Hoogte –  1 – 100 cm

Winterhard – Neen

Vochtigheid – Normaal

Licht – Zon, halfschaduw

Evergreen – Bladhoudend

facebooktwitter

Misschien Ook Leuk

9 Reacties

 • Reply a levoleger 19/02/2013 at 11:29

  Ik zou graag deze plant kopen, maar waar kan ik deze vinden?

  • Reply Monique 20/02/2013 at 12:09

   De citroenplanten zijn te koop bij de grotere tuincentra.
   Als het je niet lukt, laat het me dan weten dan help ik met je zoeken.

 • Reply Jannie 24/07/2014 at 10:00

  Hoe moet ik een citroenplant verzorgen weinig water of veel water ze gaan bij mij altijd dood wat doe ik verkeerd BVD

  • Reply Monique 26/07/2014 at 08:50

   Dag Jannie,
   Het beste is om de Citroenplant niet te veel water te geven, 1 keer per maand een 200 ml is voldoende. Wanneer het erg warm is in de zomer even de aarde voelen en bij zeer droge aarde, 1 keer extra water geven. De plant mag in het zonlicht staan, echter, dan droogt deze uiteraard ook sneller uit. Dus ik zou de Citroenplant niet in het direct zonlicht zetten. Mocht de Citroenplant bruine bladeren geven, deze dan verwijderen. De takken mogen teruggesnoeid worden, zodat ze weer kunnen uitlopen. Heb ik je vraag zo voldoende beantwoord?

   Saluti,
   Monique

   • Reply sophie 22/09/2014 at 17:50

    Monique, WANNEER snoei je een citroenplant? Hoeveel snoei je een citroenplant? Is deze plant giftig?

    • Reply Monique 05/10/2014 at 21:53

     Beste Sophie,

     De citroenplant snoei je nadat de vruchten zijn geplukt, dus eind september. Laat eenderde deel van de uitlopers staan, dan blijft de plant mooi vol.
     De plant is niet giftig.

     Groeten,
     Monique

 • Reply Mariette 15/02/2015 at 11:11

  Ik heb een citroenplant gekregen met 7 vruchten eraan. Waar kan ik hem het beste neerzetten er vallen steeds meer bladeren af. De bladeren lijken ook niet op de foto. Het zijn net bladeren van een benjamin ficus klein en ovaal. Kan hij straks ook naar buiten.

 • Reply Georgette 14/07/2015 at 10:04

  Hoe kan ik andere plantjes bijmaken van mijn plant. En wanneer ?

  • Reply Monique Verhoeff 14/07/2015 at 20:51

   Beste Georgette, Dank voor je bericht. Dat is vrij eenvoudig. Neem daartoe in het voorjaar of nu de zomer toppen van ±10 cm. van de plant, haal de onderste blaadjes eraf en zet de stekken direct in een mengsel van bladaarde en scherp zand. Laat me weten of het je is gelukt, succes ! Groet, Monique

  Laat Reactie Achter