Citroen babà

baba al limoneHet nagerecht Babà is geïntroduceerd in de 18e eeuw in Frankrijk toen de Poolse koning Stanislaus de zoetigheid in Frankrijk ontdekte bij zijn schoonzoon, de Franse koning Lodewijk XV.

Babà’s zijn prachtige, zoete cakes en kunnen warm of koud gegeten worden.

Dit recept is voorzien van de delicate smaak van Citroen.

Het traditionele recept is gemaakt met Rum. De Babà met Limoncello is één van de beroemdste cakes in Zuid-Italiaanse Napels.

Recept

voor 8 personen

bereidingstijd 30 minuten

baktijd 30 minuten

warm of koud opdienen

Benodigdheden

  •   kleine schaal
  •   kleine pan
  •   babàvormpjes
  •   zesteur
  •   garde
  •   plasticfolie

Ingrediënten

Babàdeeg:

  •   zest van 1 biologische Citroen
  •   150 gram bloem
  •   250 gram roomboter
  •   300 gram suiker
  •   1 kopje melk
  •   6 hele eieren
  •   20 gram gist

Citroensiroop:

  •   sap van 2 biologische Citroenen
  •   500 gram water
  •   300 gram suiker
  •   1 kopje Limoncello (of Rum)

Bereiden

babadeeg
Verhit de oven op 200 ºC. Los de gist op in een scheutje warme melk en meng er 50 gram bloem door, genoeg om er een van bal te maken. Laat de bal in een schaal stijgen in een opgewarmde oven.

Na een halfuur wanneer het deeg in volume is verdubbeld, roer dan de overige ingrediënten er goed doorheen. Doe vervolgens de helft van het deeg in de met boter ingesmeerde babàvormpjes en dek het af met plasticfolie.

Wacht tot het babà’s een tweede keer voor de helft in volume stijgen en dan 30 minuten bakken in een hete oven. Open de babà’s niet, want er mag geen lucht bij.

Laat de babà’s afkoelen op een taartrooster.

Citroensiroop
Bereidt ondertussen de siroop voor door een halve liter water met de suiker en zest aan de kook te brengen. Voeg de Limoncello toe als de siroop aan de kook is en laat het mengsel afkoelen in een schaal. Wentel de babà’s door de Citroensiroop en laat de babà’s liggen tot ze met siroop doortrokken zijn. Snijd voor het serveren de babà’s doormidden, leg ze met binnenkant naar boven op de borden.

Opdienen met slagroom of roomijs.

Geen Reacties

Laat Reactie Achter