Recept voor ongeveer 30 stuks Madeleines

 

 

 

 

 

Benodigdheden

  • steelpan
  • zesteur
  • madeleine bakvorm
  • garde
  • zeef
  • spatel
  • mixer
  • huishoudfolie

Ingrediënten

  • zest van 2 Citroenen
  • Citroensap van 1 Citroen
  • 4 eieren, splitsen in dooiers en wit
  • 150 gr suiker, plus 1 el extra
  • 100 gr boter
  • snufje zout
  • 150 gr bloem
  • 1 vanillestokje, de zaadjes eruit geschrapt
  • poedersuiker

Bereiden

Smelt de boter in een steelpannetje.

Klop de dooiers en de suiker met een mixer tot het geheel bleekgeel en verdrievoudigd in volume is. Doe de vanillestokjes erdoor en daarna de gesmolten boter. Klop in een brandschone kom de eiwitten met een snufje zout en een eetlepel suiker stijf.

Vouw een fikse lepel geklopt eiwit door het geklopte eimengsel en schep eigeelmengsel vervolgens door de rest van het geslagen eiwit. Zeef de bloem boven het beslag en vouw dit laagje ook voorzichtig door het beslag. Vervolgens knijp je het sap uit een Citroen. Met een zesteur doe je wat zest van twee Citroenen in het beslag. Vet een madeleine-bakvorm zorgvuldig in met een kwastje. Zo komen de cakejes er straks niet alleen gemakkelijk uit, ze krijgen hierdoor ook een mooie goudgele, krokante buitenkant.

Vul de holtes voor drievierde met beslag en bak de madeleines in een voorverwarmde oven op 200 °C in 15 minuten goudgeel.

Laat het geheel even afkoelen, tik de bakvorm op het aanrecht zodat de cakejes eruit vallen, vet dan de bakvorm opnieuw in en bak de volgende lading tot al het beslag op is.

Madeleines kunnen in een luchtdichte doos wel een paar dagen goed blijven. Serveer ze lichtelijk bestrooid met poedersuiker uit een zeefje.

 

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]