Limonaia

Limonaia

foto: villa de medici boboli tuinen – florence

De Citroenboomkas/wintertuin, Limonaia (Italiaanse term), Orangerie (Franse term), Wintergarten (Duitse term) is een ruimte waar traditiegetrouw Citrusbomen gedurende de winterperiode wordt bewaard. Vanuit een historisch oogpunt is dit typisch een bijgebouw van een Villa.

De Citrusvruchten/fruitbomen worden geconserveerd in grote Terracottapotten en met een constante aangename temperatuur beschermd tegen de kou in de winter. De Limonaie worden veelal gebruikt als kassen, met grote boogramen en die ook open kunnen worden gezet zodat de bomen regelmatig frisse lucht krijgen. Tegenwoordig zijn de Limonaie in de zomer ingericht als restaurants waar bruiloften/feesten en borrels worden gegeven.

3 Reacties

 • Reply Jacob Venker 13/08/2015 at 19:39

  Dag Monique,
  In het verlengde van een vorige vraag over mijn citroenplant dan toch nog even het volgende:
  Okay – Ruim anderhalve maand geleden begonnen met bloeien met diverse bloempjes. Maar zie, sommigen ervan vielen pardoes af…werden niks,
  Een paar anderen bleven. Totnutoe eentje ervan uitgegroeid tot een heus citroentje ( groen) evenwel met een diamter van slechts 1 cm. Die diameter -echter- blijft nu al een tijd lang hetzelfde. Vraag aan jou of dat wel de bedoeling is. M.a.w.: hoe ziet dat groeiproces er eigenlijk precies uit? Hoe lang duurt het dan alvorens er een heuse handpalm vullende citroen is ontstaan. De groei van de plant zelf met nieuwe scheuten en blad laat overigens niets te wensen over. Het leek eerst wel woeker. Maar okay, het was hier de afgelopen tijd ook wel lekker warm, hoor. Ik geef af en te water op de wortel omhullende fikusgrond. Maar hoeveel water mag ik eigenlijk wel toedienen? En dan de keuze, liever regenwater of kraanwater. En dan welke mestsoort, en hoe frequent hoeveel ervan toedienen?
  Groetjes, en alvast dank voor jouw wel gewaardeerde reply, hoor.
  Jacob

  ps Leuk op je FB pagina die zeer antieke romeinse mozaiekjes van citroen.

  • Reply Monique Verhoeff 15/08/2015 at 13:59

   Dag Jaap,
   Ja, het blijft lastig om een Citroen in Nederland goed te houden ! Maar probeer het toch, het is zo’n geweldige boom. Wellicht helpt het volgende. Bij een Citroenboom is de regel: hoe groter de pot of kuip, des te groter wordt de struik in hoogte en breedte. Begiet citrus altijd met regenwater. Dat is minder kalkrijk dan leidingwater. In de zomer wordt citrus matig begoten, in de winter een keer per maand. Vanaf midden zomer tot midden herfst wordt citrus één keer per maand vloeibare kamerplantenmest toegediend.
   In de zomer kan citrus in de volle zon buiten worden gehouden. Vermijd een tochtige, winderige plaats. De struik is allergisch voor een koude luchtstroom. Zoek een beschutte plaats tegen een warme muur. Het voorkomt of vermindert ook allerlei nare aantastingen door bijvoorbeeld luis, fruitvlieg, mineerkevers en schildluis.
   Hoop je hiermee voldoende te hebben geholpen.
   Met Allimone groet,
   Monique

 • Reply Jacob Venker 22/07/2021 at 17:38

  Dank voor de reactie ! Trouwens, heb je nog een voorkeur voor bepaald soort potaarde of grond waarin de plant beter zou gedijen?
  Groet,
  Jacob

 • Laat Reactie Achter