TRE_Pandoro_SliceRecept voor het ‘gouden brood’ tijdens Kerst in Italië. Pandoro (pan d’oro) is een traditioneel, Italiaans zoet brood dat het meest populair is rond Kerstmis en Nieuwjaar in Italië. Het brood was reeds in de 1e  eeuw in het oude Rome van Plinius de Oudere bekend. Het dessert verscheen toen eveneens op tafel van zeer rijke Venetianen. Later is in Verona een formule ontwikkeld om het proces van de productie te perfectioneren. Vandaar dat het een typisch Veronees dessert is.
Het ‘gouden brood’ (letterlijk vertaald) wordt vaak geserveerd bestrooid met poedersuiker dat doet denken aan de besneeuwde toppen van de Italiaanse Alpen tijdens de Kerstdagen.  Een moderne manier van serveren is een gat in de bodem en een deel van de zachte binnenkant verwijderen, en vullen met slagroom of vanille ijs.

Recept

voor 6 personen

voorbereidingstijd 7 uur

baktijd 40 minuten

Benodigdheden

  • bakvorm van pandoro of brioche
  • zesteur
  • mengkom

Ingrediënten

  • zest van 2 biologische Citroenen
  • 600 gram bloem
  • 250 gram roomboter
  • 175 gram kristalsuiker
  • 30 gram gist
  • 7 eieren
  • 1 dl verse room
  • een vanillestokje (of snufje vanille)
  • 50 gram poedersuiker

Bereiden

  1. Doe 75 gram gezeefde bloem, 10 gram suiker, gist en 1 eidooier in een kom. Meng alles goed door elkaar en voeg twee eetlepels warm water toe. Dek het deeg af met een katoenen doek en laat het rijzen voor 1 uur.
  2. Vervolgens aan dit deeg toevoegen 160 gram gezeefde bloem, 25 gram boter, 90 gram suiker, 3 eierdooiers en goed kneden. Laat het deeg wederom afgedekt rijzen voor 2 uur.
  3. Voeg de resterende bloem, 40 gram roomboter, 75 gram suiker, 1 heel ei en 2 eierdooiers toe.
    Kneed voor een lange tijd en laat het rijzen voor een derde keer en zet het deeg afgedekt op een warme plaats gedurende 2 uur.
  4. Kneed het deeg en roer er de rest van de roomboter, de room, de zest en vanillestokje door. Kneed het zachte deeg tot een bal en plaats deze in de bakvorm. Deze bal dient vervolgens te rijzen tot aan de rand van de bakvorm voor 2 uur.

Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven op 190 graden en bak deze voor 40 minuten. Zet de oven halverwege de tijd lager tot 160 graden. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.