limoncello

Algemeen

Limoncello – liquore al limone, is een Italiaanse Citroen likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri en uiteraard Sicilië.

Traditioneel gezien wordt Limoncello gemaakt met Citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere Citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met Citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. (Protected Geographical Indicator). Dit is gebaseerd op Europese richtlijnen die Sorrento Citroenen beschermen.

Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden of naar eigen smaak op diepvriestemperatuur. Het alcoholpercentage ligt tussen de 30–35 %.

Alhoewel Limoncello oorspronkelijk enkel als digestief wordt gedronken na de maaltijd, wordt het ook meer en meer in cocktails gemengd. Populair zijn mixen met Prosecco en Tonic.

Recept

  • 5 grote, onbehandelde Citroenen, voor het beste resultaat worden Citroenen van Sorrento of Amalfi. n.b.: niet-biologische Citroenen bevatten veelal bestrijdingsmiddelen en kunnen daarom niet worden gebruikt.
  • halve liter alcohol 95 %
  • halve liter water
  • 500 gram suiker (of zoveel of weinig als je wenst)

De Citroenen goed afspoelen en schillen met een dunschiller, alleen het gele gedeelte.

De kleingesneden stripjes Citroenschil in een fles/pot met een brede hals (weckpot) doen en alle alcohol toevoegen. Goed afsluiten en wegzetten op een donkere plek voor een periode van 10 dagen. Af en toe omschudden.

Na deze periode de suiker en een halve liter water in een pan op laag vuur tot een siroop laten inkoken. Daarna de alcohol (zonder citroenschilletjes) toevoegen, even laten koken en laten afkoelen.

Giet het mengsel in flessen en hoe langer je het laat inwerken des te beter wordt de smaak. Bewaar de flessen in de vriezer.

Cin Cin !