Limoncello

limoncello

 

algemeen

Limoncello is een Italiaanse Citroen likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri en uiteraard Sicilië.

Traditioneel gezien wordt Limoncello gemaakt met Citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere Citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met Citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. (Protected Geographical Indicator). Dit is gebaseerd op Europese richtlijnen die Sorrento Citroenen beschermen.

Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden of naar eigen smaak op diepvriestemperatuur. Het alcoholpercentage ligt tussen de 30–35 %.

Alhoewel Limoncello oorspronkelijk enkel als digestief wordt gedronken na de maaltijd, wordt het ook meer en meer in cocktails gemengd. Populair zijn mixen met Prosecco en Tonic.

Zie ook op deze website de overheerlijke Limoncello di Fiorito

recept

Limoncello is eenvoudig zelf te maken. Voor het beste resultaat worden Citroenen van Sorrento of Amalfi en alcohol van 95% gebruikt.

Giet 750 ml alcohol in een weckpot, gevolgd door 250 gram witte suiker. Voeg de zest van 5 Citroenen en het sap van 1 Citroen toe.

Na een week (of iets langer) wachten, wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na filtering overgieten in een geschikte fles. Na 4 tot 6 weken is de likeur stroperig en heerlijk om te drinken.

n.b.: niet-biologische Citroenen bevatten veelal bestrijdingsmiddelen en kunnen daarom niet worden gebruikt.

Geen Reacties

Laat Reactie Achter