Allimone

5 overlevingstips voor de Citroenboom

28/02/2018

shutterstock_92262802-3 lemon branch zonder tekstKan een Citroenboom in ons Nederlandse en Belgische klimaat groeien?

Wie de juiste verzorging geeft, kan zich nog jaren met zijn Citroen in Mediterrane sferen wanen.

5 overlevingstips.

 

 

1

Bij de aankoop van de Citroenboom plant je deze meteen over in een Terracotta pot. Ontdoe de kluit van het overtollige klei en spoel de wortels schoon. En verwijder de plastic standaard pot die erom heen zit. Gebruik vervolgens speciale Mediterrane aarde. Die bevat lekker veel kalk, ijzer en andere voedingsstoffen die de Nederlandse aarde ontbeert. Bovendien heeft deze aarde een samenstelling die de waterhuishouding regelt, de grond blijft in een pot mooi bij elkaar en vermengt zich niet met de Nederlandse aarde. Zorg tevens voor afwateringsgaten in de pot. Nog een voordeel: een pot kun je nog eens naar een beschutte plek verschuiven, onder een afdakje of tegen een muur bij extreme zon of regenval.

terracotta pot

Als je een pot koopt, koop er vooral een met een doorsnee die tien centimeter groter is dan die van het exemplaar waar je de Citroen in gekocht hebt. Dan heeft hij nog voor vier jaar groeiruimte.

2

Verwen de boom. Er bestaan vele speciale voedingsstoffen voor Citrusbomen die je gedurende de zomer (vanaf februari) kunt toedienen. Geef hem een liter kalkwater per maand. Regenwater alleen is niet voldoende. Een gemiddelde Citroenboom heeft als het echt warm is per twee weken een liter water nodig. N.b.: met te veel water kunnen de wortels gaan rotten.

En nu denk je vast: maar in Italië waar hij vandaan komt heeft hij toch ook bijna geen water nodig. Dat klopt, maar daar heeft hij meterslange wortels die diep de aarde in groeien.

3

Zet de Citroen nooit binnen! De Citroen krijgt te weinig (zon)licht, krijgt last van te hoge temperatuur en verliest daardoor zijn blad en de Citroen heeft frisse lucht nodig dus is het nodig om af en toe de ruimte te ventileren. Bovendien is de Citroen binnen extra gevoelig voor ongedierte. De beste optie is de Citroen in een kas bij een kweker of tuincentrum te laten overwinteren of in je eigen privékas/serre. Na overwintering kan de Citroenboom na 15 mei voor het eerst weer buiten, als de kans op nachtvorst nihil is. De Citroen houdt van een beschutte, zonnige plek. Bijvoorbeeld op een hoek van het terras of tegen een warme muur aan de zuidkant van het huis. Vermijd een tochtige, winderige plaats. Het voorkomt of vermindert ook allerlei nare aantastingen door schimmels, kevers en schildluizen.

Favicon-Allimone

4

Snoei de Citroen in maart (lichte snoeibeurt) voordat hij weer naar buiten gaat en in september voordat hij de kas ingaat en durf te snoeien! Niet voor niets zeggen we snoeien doet groeien”. Houd rekening met de ‘open kroon’ gevormde boom met voldoende ruimte tussen de takken, dit is voor de Citroenboom de meest gunstige vorm. Dit zorgt voor voldoende licht en de bladeren drogen snel na een regenbui. Takken of scheuten die naar binnen groeien moeten gesnoeid worden. Groeipunten aan de top dien je ook te snoeien, dat bevordert de voedingsstroom en dus de ontwikkeling voor de kroonvorm. Je snoeit eenderde terug en altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Zo heb je een goede basis voor een juiste en gezonde groeiontwikkeling en krijg je een boom die in het voorjaar bloeit en daarna echte vruchtjes produceert.

5

Als het leven je Citroenen geeft, maak dan een Citroenlimonade”. Mocht de Citroenboom al Citroenen dragen in augustus, laat deze dan verder groeien aan de boom tot ze rijp zijn, dan zit er het meeste sap in. Ze laten dan ook makkelijk los van de tak. Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.

Wil je meer advies over jouw Citroenboom of de Allimone Citroenkalender + quickscan kopen, laat een reactie achter onderaan deze post of schrijf naar monique@allimone.nl

 

Misschien Ook Leuk

45 Reacties

 • Reply Rick 25/09/2016 at 11:13

  Hallo Monique,

  Wij hebben sinds een aantal weken een citroenboom in huis staan. Echt puur voor binnen. Ca 160 cm hoog. Hij staat een meter of 4 bij het raam vandaan. Sinds deze week verliest die extreem veel blad. Kan jij mij vertellen wat ik fout doe?

  • Reply Monique Verhoeff 25/09/2016 at 12:48

   Hi Rick, Ik heb je foto’s ontvangen. Dank je wel daarvoor. Wat een prachtige boom. Daar zal ik apart in de mail op antwoorden. Zoals je kunt lezen bij mijn 5 overlevingstips voor de Citroen: zet de Citroen nooit binnen! Dan krijgt deze te weinig (zon)licht, krijgt last van te hoge temperatuur en verliest daardoor zijn blad en is het binnen de kortste keren een boompje van niets. Bovendien is de Citroen binnen extra gevoelig voor ongedierte. De voedingstoffen gaan nu naar de uitschieters in de top en deze dien je zo snel mogelijk te snoeien. Ik zal verder reageren in de mail. Saluti, Monique

  • Reply Britt 24/04/2020 at 16:55

   Hallo Monique ik zou heel graag de citroenkalender van je ontvangen? Is dit mogelijk?

 • Reply Anne 19/11/2016 at 15:02

  Dag Monique,

  Wij hebben sinds anderhalf jaar een citroenboompje. We kochten hem tegen het einde van de lente.
  Die eerste zomer gaf hij vele heerlijk ruikende bloemen en de bladeren zagen er goed uit.
  Na enige tijd begon hij echter een dikke, kleverige saplaag te krijgen op de bladeren. We probeerden deze al voorzichtig te verwijderen met natgemaakte papieren zakdoekjes. De saplaag komt echter snel weer terug en de blaadjes gaan er daardoor treurig bijhangen.
  Bloemen heeft hij deze zomer helaas ook niet meer gegeven.
  Weet jij wat we verkeerd doen ?

  Groetjes,
  Anne

  • Reply Monique Verhoeff 19/11/2016 at 22:46

   Dag Anne,
   Dank dat je mij benadert via de website. Ik zou heel graag een foto van je ontvangen zodat ik kan zien hoe de bladeren eruit zien. Die kun je sturen naar Monique@allimone.nl
   Alvast dank voor je moeite en ik antwoord je daarna snel.
   Groet, Monique

 • Reply Ayhan 30/11/2016 at 23:42

  Dag monique

  Ik heb zelf de zaadjes van de citroen gezaait aarde is bemeste aarde van praxis tuincentrum en heb het in een kleine kasbakje gedaan van ongv 30 cm bij 20 cm sinds 1 week zijn ze ongv 4 cm ongv ik heb de kas op de vensterbank gezet waar ik het meeste en het langste daglicht heb de venster bank is nu ongv 10 graden doe ik alles goed of moet ik ergens opletten dat gevaar kan vormen voor de citroenplanten

  • Reply Monique Verhoeff 08/02/2017 at 10:47

   Beste Ayhan, ik zal je mijn Citroenkalender toesturen zodat je op je gemak kunt lezen wat het beste is voor jouw plantje. Het kan nl. zeker 4 jaar duren voordat er Citroenen zullen groeien als je vanuit een pit de boom hebt geplant. Veel succes en geduld 😉 groetjes, Monique

 • Reply Daan 02/04/2017 at 18:32

  Hallo Monique,

  Ik zou ook graag de kalender willen ontvangen.

  • Reply Monique Verhoeff 03/04/2017 at 12:32

   Hi Daan, ik zal je deze toesturen. Mocht je nog aanvullende informatie willen dan hoor ik het graag. Groet, Monique

   • Reply Caroline 11/08/2018 at 17:57

    beste Monique, mag ik ook jouw citroenkalender? Alvast bedankt!
    Ps ik heb hem vorig herfst uit een pit gekweekt en hij is nu 20 cmhoog en ziet er prachtig uit… Ik vroeg me af of ik hem moet toppen, zodat hij zijtakken gaat maken….Ik ben in Spanje dus naar binnen haal ik hem niet!

    • Reply Monique Verhoeff 27/08/2018 at 08:58

     Beste Caroline, stuur me wat foto’s, dan laat ik je vervolgens weten. Groet, Monique

 • Reply Anneke de Vries 11/04/2017 at 19:11

  Dag,
  Een paar maanden geleden een citroenboompje via internet gekocht. Het is 20 hoog en bestaat uit één takje. Het leek niet te willen groeien. Het staat op het ZW bij een raam waar geen radiator direct onder staat. Iets beneden kamertemperatuur. Ineens kwamen er veel knopjes aan. Bij ieder blaadje een toefje. bloemetjes. Geurden verrukkelijk. Ik probeerde te bestuiven met een penseeltje, maar de bloemetjes bloeiden gewoon uit en vielen helaas af. Plantje verpot. De laatste bloemetjes met behulp van een loep nog proberen te bestuiven: dan kun je zien of het goed gaat. Er moeten duidelijk stuifmeelkorreltjes op de stamper te zien zijn . Tot mijn verbazing komen er nu 3 citroentjes aan en weer overal nieuwe bloemknopjes!! En dat van een plantje van 20 cm groot. Ik heb een foto gemaakt, maar hoe voeg ik die toe?

  • Reply Monique Verhoeff 11/04/2017 at 20:53

   Beste Anneke, Je kunt een foto sturen naar Monique@allimone.nl. Het bevordert niet de groei en ontwikkeling van de Citroenboom om hem binnen in huis te zetten. Ik krijg deze vraag heel vaak, echter het advies is in een kas gedurende de winter bij max 5C graden. Veel (zon-)licht en af en toe ventileren met frisse lucht. Staat de boom in een terracottapot? Er kunnen onvolwassen bloesempjes of vruchtjes afvallen, kan met schijnbevruchting te maken hebben. Dat komt ook bij andere fruitsoorten voor. Bestuiven helpt ook zeker. En wat goed te horen dat het jou gelukt is. Als je wilt kan ik je de Citroenkalender toesturen voor nog meer tips en handvaten. Laat het me via de mail weten. Groet, Monique

   • Reply VANHAUTE Martine 22/05/2020 at 14:44

    Hallo Monique,
    Ik heb een citroenboompje gekocht van ongeveer 60 cm, Het is niet echt een boompje, eerder een plant die aan een rek geleid is.
    Er hangen 7 mooie grote gele citroenen aan.
    De plant staat op ons terras tegen een witte muur in de volle zon. Wij wonen in Spanje, dus de zon brandt hier echt wel momenteel.
    Ik zou de plant graag lang in leven willen houden en hem nog goed willen laten groeien.
    Heel graag zou ik daarom de citroenkalender willen ontvangen, waarvoor alvast hartelijk dank!
    Beste groetjes,
    Martine

 • Reply Anneke de Vries 11/04/2017 at 21:38

  Ik heb de foto op mijn FB-account gezet. Als ik hier de linkplaats, dan weet ik niet of hij werkt. Dus , als je nieuwsgierig bent, kun je kijken op FB: Anneke de Vries

 • Reply Marieke 11/08/2017 at 13:11

  Hoi Monique,

  Eind april hebben wij een klein citroenboompje gekregen. We hebben heb direct in een terracotta pot gezet en hij doet t goed! Hij groeit hard en geeft veel bloemen en kleine vruchtjes. Echter vallen deze kleine vruchtjes allemaal af. Soms na een paar weken, maar nu ook een grotere na een paar maanden. Ze zijn niet geel of anders van kleur als ze vallen. Heb jij een idee waar het mis gaat?

  Groetjes Marieke

  • Reply Monique Verhoeff 27/08/2017 at 12:06

   Hi Marieke, leuk cadeau ! en tegelijkertijd voor jullie een boompje om goed in de gaten te houden. Ik ben blij dat je mij benadert. Ik zal een paar situaties schetsen.
   Wanneer je citroenboom geen bloemen produceert, dan komt dit meestal door een gebrek aan licht, een te veel of te kort aan voeding, een te veel of te kort aan water.
   Gele, gekrulde of vallende bladeren vertellen je of je de boom genoeg water geeft, en of je boom een voedingsstof tekort komt. Afhankelijk van hoe het blad eruit ziet kun je de Citroenboom minder of meer water geven en eventueel wat extra voeding geven als dit nodig is. Zeker gedurende de zomermaanden.
   Wanneer je citroenboom wel bloemen krijgt, maar weinig of geen vruchten geeft kan dit aan een aantal dingen liggen. Wanneer de lucht rondom de boom te droog is, dan kan het zijn dat de vruchten vroegtijdig van de boom vallen. Om dit op te lossen kan je regelmatig de Citroenboom nat te maken met een plantensproeier.
   Alle info over hoeveel water geven, welke voedingsstof nodig is etc. lees je in mijn Citroenkalender. Ik hoor het wel als je deze wilt bestellen. Succes Monique

 • Reply Piet van Gemert 08/10/2017 at 10:09

  heb je voor nij ook een citroen kalender ?

  • Reply Monique Verhoeff 10/10/2017 at 10:13

   Hallo Piet, zeker, ik zal je een e-mail sturen. Groet, Monique

  • Reply Patricia 05/08/2021 at 20:28

   Hallo, wij wonen in Italië aan het Gardameer en hebben vorig jaar een boompje gekocht. Er hing toen wel geteld 1 citroen aan en die is uiteindelijk verschrompeld. Daar is het bij gebleven. Hij is een stuk groter geworden en her en der zie ik een inimini citroentje, maar deze kleuren inmiddels zwart. Vraag me echt af of deze boom nog echt citroenen gaat krijgen me

 • Reply Petra Hendriks 28/10/2017 at 10:04

  Is het mogelijk dat ik ook een citroen kalender ontvang?
  Groet,
  Petra Hendriks.

 • Reply Ingo 17/03/2018 at 19:29

  Hoi Monique,

  Ook ik heb een vraagje (als leek)…
  Wij hebben sinds twee weken een citroenboom(pje) van 60 cm hoog met grote citroenen er aan.
  De boom staat nog binnen en gaat in de zomermaanden naar buiten.
  Ik las al dat de citroenen, evenals te lange takken, het best gesnoeid/geplukt kunnen worden in het voorjaar.
  Maar zijn ze ook eetbaar, die citroenen?
  Op de kaart die bij de boom zat, stond dat ze niet voor consumptie zijn, maar ik hoop stiekem van toch… 😉
  Als je wil, kan ik je wel een fotootje mailen.

  Dank alvast! Groet, Ingo

  • Reply Monique Verhoeff 18/03/2018 at 15:02

   Hallo Ingo, de boom kan na medio mei naar buiten als de vorstperiode voorbij is. Je kunt de Citroenboom nu al voeding geven. Klopt een voorjaarssnoeibeurt voordat de boom naar buiten gaat. Check mijn Facebookpagina op 8 mei 2017 heb ik een post gemaakt over het wel of niet eetbaar zijn van Citroenen. Like of volg meteen mijn Facebookpagina, zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes en tips voor de verzorging van de Citroenboom. Foto’s altijd leuk Ingo ! monique@allimone.nl
   Overigens raad ik je aan mijn Citroenkalender en quickscan te bestellen, zodat je exact weet wat je in welke maand kunt doen.

   • Reply Ingo 20/03/2018 at 11:11

    Dank 🙂
    Helaas waarschijnlijk met chemicaliën behandeld en dus alleen voor de sier…
    Maar ik neem aan dat eventuele toekomstige citroenen wél eetbaar zullen zijn (want niet behandeld).
    Binnenkort ga ik ‘m wat bijsnoeien en kijken of ik de bloemen kan bestuiven.
    Ik stuur je later vandaag wel even wat foto’s (van de ongesnoeide boom dus).
    Grtz, Ingo

 • Reply Evelien Steenwelle 27/05/2018 at 18:19

  Hallo Monique,

  Heb je voor ons ook een citroen kalender?

  Grt, Evelien

 • Reply albert 16/07/2018 at 08:16

  Hallo Monique
  Ik heb ongeveer 1 maand geleden mijn citroenboompje van ca 50 cm verpot in een grote terracotta pot. Sindsdien doet hij niets, het lijkt of de plant niet “pakt ‘.
  Hij verliest of verkleurt de bladeren niet maar vertoont ook groei noch bloesem.
  Ik geef m ca eens in de 2 weken pokon citrus voeding, verdund met water. Andere jaren gaf de plant tot 9 nnieuwe citroenen. Moet ik geduld hebben? Graag je advies, Dankjewel! mvg Albert

  • Reply Monique Verhoeff 16/07/2018 at 11:15

   Beste Albert,
   Dank voor je e-mail. En ik kan me voorstellen dat je niet weet hoe dit komt. Ik stuur je separaat een uitgebreide e-mail met een mogelijke verklaring. Graag zou ik ook nog enkele foto’s van de Citroenboom ontvangen via Monique@allimone.nl.
   Dank en groet, Monique

 • Reply Ries 21/07/2018 at 01:57

  Graag ontvang ik de info hoe ik jouw citroen-kalender en quickscan kan bestellen.

 • Reply Romee 17/10/2019 at 17:51

  Hoihoi! Afgelopen zomer heb ik in Italië een citroenboompje gekocht, deze had toen 1 groene vrucht, welke er helaas laatst is afgevallen. Hij smaakte wel heerlijk! Ik woon 5 hoog en het boompje staat nu binnen, naast het raam in een koude kamer. Mijn vraag is vooral hoe ik er voor kan zorgen dat mijn boompje straks weer vruchten gaat vormen, er zijn namelijk weinig tot geen bijen op mijn balkon!

  Groetjes,
  Romee

  • Reply Monique Verhoeff 20/10/2019 at 09:16

   Hallo Romee, Leuk een boompje uit Italië, daar komen wat mij betreft de mooiste en zoetste Citroenen vandaan. Je doet er verstandig aan om de 35 pagina’s tellende Allimone Citroenkalender te bestellen, zodat je exact weet welke acties je per maand moet nemen. Als er geen bijen zijn dan kun je de bloesempjes met een penseeltje bestrijken om ervoor te zorgen dat er bevruchting plaatsvindt. Hierover heb ik ook geschreven in mijn Citroenkalender. Binnenkort komt daar een leuke post over op mijn Facebook pagina. Volg die die al ? Ik hoor wel van je. Ciao, Monique

   • Reply Romee 20/10/2019 at 09:58

    Ciao Monique,

    Ik zou graag je citroenkalender bestellen!

    Groetjes, Romee

 • Reply Joyce Vondenhoff 15/05/2020 at 18:58

  Hoi Monique,
  Zou ik een citroen kalender mogen bestellen? 🙂
  Ik wil mij graag inlezen, ik heb mijn eerste boompje helaas kwijtgeraakt door onwetendheid over de verzorging. Dus nu wil ik mij eerst eens goed gaan inlezen.

 • Reply Wendy Smits 09/06/2020 at 21:43

  Beste Monique, kan ik een citroenkalender krijgen? Mijn boompje was op sterven na, dood maar heb hem toch nog kans gegeven. Nu warempel allemaal bloempjes maar ik twijfel of ik het goed doe. Alvast erg bedankt !

  • Reply Monique Verhoeff 08/07/2020 at 08:13

   Dag Wendy, ik heb je inmiddels de instructies voor het bestellen van de Citroenkalender gestuurd. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik die graag. Groeten, Monique

 • Reply ruud kruger 19/06/2020 at 14:23

  Hallo,
  Hoe kan ik een kalender bij jou bestellen.
  gr ruud

  • Reply Monique Verhoeff 08/07/2020 at 08:11

   Dag Ruud, inmiddels heb ik je de instructies voor het bestellen van de Citroenkalender toegestuurd. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag. Groeten, Monique

 • Reply Anouk Eelman 21/07/2020 at 09:25

  Er komen onderaan de stam van mijn citroenboom kleine nieuwe takjes. Moet
  ik deze verwijderen of laten zitten? Hij staat buiten in een pot.
  Groeten Anouk

 • Reply Yvette 13/08/2020 at 13:17

  Beste Monique,

  Heel lang had ik de wens om een citroenboom te kopen. Zodoende heb ik er één pas gekocht. Reuze blij was ik toe ik de boom uit kon pakken .
  Daarna heb ik de plant verpot naar een grotere terracotta pot met de juiste aarde voor citrusbomen. In mijn enthousiasme heb ik de boom direct in de warme zon gezet want ik dacht de boom heeft zon nodig. O Kreta staan ze ook in de volle zon!!
  Tot mijn schrik en verdriet zag ik dat er verscheidene bladeren verbrand waren. Daarna heb ik de bladeren verwijderd en de boom op een schaduwrijke plek gezet om te acclimatiseren.
  Nu durf ik de boom niet meer in de zon te zetten of te veel water geven. Wat kan ik het beste doen om de boom zo goed mogelijk te laten wennen aan mijn tuin die op het zuiden ligt. Hoe vaak en hoeveel mag ik water geven? En waar kan ik de boom het beste zetten?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 • Reply Marloes 21/11/2020 at 23:43

  Hoi Monique,

  Zou ik een citroen kalender van jou mogen ontvangen

  Mvg marloes

 • Reply Anita 12/05/2021 at 14:14

  Hallo
  Graag een kalender is deze ook voor sinasappelsap?

 • Reply Anita 12/05/2021 at 14:15

  Ik bedoel sinaasappelboompje?

  • Reply Monique Verhoeff 01/07/2021 at 08:08

   Beste Anita,
   Overal waar ik schrijf over de Citroen, kun je ook lezen Citrus. Het geldt voor de meeste Citrusbomen. En ik kan je altijd advies geven. Je kunt me een e-mail sturen naar monique@allimone.nl hoe je de Citroenkalender kunt bestellen. dank en groet, Monique

 • Reply Margreet Hagens 26/10/2021 at 18:23

  Hallo Monique,

  Wij hebben nu 3x een Citroën aan ons boompje.
  Kunnen wij hem ook in de schuur zetten voor een raam? Het zou zo jammer zijn als hij dood zou gaan.

  Groet, Margreet

  • Reply Monique Verhoeff 12/11/2021 at 15:38

   Beste Margreet,
   dat is niet de beste locatie, maar met wat aanpassingen eventueel wel. Dit staat in de Allimone Citroenkalender beschreven en die kun je bestellen. Stuur me een e-mail als je interesse hebt, monique@allimone.nl. Groetjes, Monique

 • Reply Bob 13/03/2022 at 20:15

  Beste Monique,
  Wat een goede en leuke reacties geef je!
  Ik heb ook interesse in Citroenkalender.
  Hoe kom ik daar aan?!

  Onze citroen plant staat binnenshuis maar wel op een koele plek en met veel frisse lucht en veel zon. Met de mooie afgelopen weken is ze al veel bloemen gaan geven en dat lijkt mij wat vroeg?! Wat morgen we doen, daar laten staan of juist verplaatsen?!
  We hebben een dichte overkapping met glazen wanden, kan ze daar al in worden gezet en dan al in de zon of halfschaduw?!
  Bedankt voor de tips

 • Laat Reactie Achter