Er is zoveel meer dat je met een Citroen kunt doen dan ze alleen in de keuken te gebruiken. Hier volgt een selectie van praktische huishoudtips.

Afwas
Een theelepel Citroensap in de afwasmachine bij het afwasmiddel helpt om het vet af te breken.

Anti-insect
Heel wat insecten zijn zeer gevoelig voor geuren. Denk maar aan spinnen, mieren, vliegen en kakkerlakken. Pers Citroensap op vensterbanken, deurdrempels, plinten en kleine gleufjes waarlangs insecten je huis kunnen binnensluipen. Je kan ook Citroensap toevoegen aan je kuisproducten voor nog meer insectafstotende actie.

Antiplakrijst
Met slechts een paar druppeltjes Citroensap in je pot met sudderende losse rijst, kan je vermijden dat er een laag blijft kleven. Het zal je opruimwerk aanzienlijk vergemakkelijken.

Chroom/koper/brons
Wrijf Citroensap en soda op chroom of koper, spoel het eraf en veeg/polijst met een zachte doek om het weer te laten glimmen.

Conserveermiddel
Dit trucje gaat al heel lang mee en je zal het misschien wel al eens gehoord hebben. Gesneden fruit en groenten als appels, peren, avocado’s en aardappelen kan je beschermen van het bruin worden door er gewoon wat Citroensap op te sprenkelen. Ook slappe sla kan je nieuw leven inblazen door het een uurtje in een kom met water te leggen waar je het sap van Citroen aan toevoegt.

Handen
De geur van vis op je handen, ook al zijn ze met zeep gewassen, gaat weg wanneer je je handen inwrijft met Citroensap.

Heldere vingernagels
Zien je nagels er maar dof uit? Pers dan een Citroen in een kom, reinig je nagels eerst goed en drenk ze vervolgens in het sap gedurende een tweetal minuten. Wil je ook wat kracht toevoegen aan je nagels? Dan kan je een eetlepel olijfolie toevoegen aan het Citroensap.

Jeuk
Ook wanneer je last hebt van vreselijke jeuk kan Citroensap een wondermiddel zijn. Of het nu uitslag is of een insectenbeet… het aanbrengen van puur Citroensap zal de jeuk verzachten.

Kater
Als je last hebt van een kater drink dan een kop warm water of thee met Citroensap. Het zal je niet alleen hydrateren, het zal ook de pH-levels in je lichaam herstellen en je een boost van vitamine C bezorgen die je verloren bent tijdens het drinken van alcohol.

Koelkast
Een halve Citroen in je koelkast helpt om onplezierige geurtjes te beperken.

Kalkaanslag
Gebruik een halve Citroen om kalkaanslag uit de gootsteen of kraan te verwijderen door goed te spoelen.

Keelpijn
Gorgelen met een theelepel Citroensap opgelost in een bodempje warm water. Dit zal gezwollen weefsel helpen krimpen en bacteriën doden. Uiteraard helpt ook een thee met een lepel honing en een lepel Citroensap ter bestrijding van keelpijn.

Luchtverfrisser
Dominante geuren als knoflook, vis, en het vieze vuilnisbakaroma krijgen geen kans als je het slim aanpakt met Citroen. Gebruik een gesneden Citroen of versgeperst sap om slechte geuren in je frigo of microgolf te bestrijden en reinig ook je veelgebruikte snijplank met citrus. Je kan het ook toevoegen aan het kookwater van sterk geurend voedsel als kool. Voor een complete luchtverfrissing kan je Citroenschillen laten sudderen op je kookvuur.

Metabolismebooster
Elke ochtend een glaasje lauw water met een halve Citroen ontvet je maag en maakt je metabolisme wakker. Bovendien kan je het ook gewoon toevoegen aan je fles water, want het smaakt verfrissend.

Ontvettingsmiddel
Zuiver Citroensap kan worden gebruikt als een algemeen ontvettingsmiddel.

Ramen en spiegels
Vier eetlepels Citroensap gemixt met een halve liter water maakt een raam of spiegel duidelijk schoner.

Snijplanken
Wrijf Citroensap in je houten snijplank, ’s nachts laten staan en daarna spoelen. Houten snijplanken hebben antibacteriële eigenschappen maar de Citroen doodt alle achterblijvende bacteriën en neutraliseert de geur.

Sneetjes, steekwonden en jeuk
Een beetje Citroensap op de wond helpt om het bloeden te stoppen en desinfecteert de wond. Citroensap op steekwonden, huiduitslag en wespensteken helpt om de pijn te verzachten.

Spoeddeodorant
Nergens een deo te bespeuren? Snij een Citroen in twee en wrijf ermee onder je oksels. Het Citroenzuur zal onmiddellijk de geurveroorzakende bacteriën aanpakken.

Toilet
Mix een halve kop borax en een kopje Citroensap voor een krachtig toilet cleaner waardoor het extra schoon ruikt.

Vlekkenkampioen
Wijn, bessen, olijfolie… zo goed als elke substantie die vlekken kan achterlaten op textiel kan behandeld worden met Citroen. Duurzame materialen kun je aanpakken door Citroensap te vermengen met zout en goed te wrijven. Voor delicate stoffen is het beter de vlekken te verzadigen met Citroensap en vervolg te wassen.

Wasgoed
Voor het bleken, voeg een half kopje Citroensap toe aan de spoelcyclus en hang de kleren buiten te drogen. Een theelepel Citroensap in de was helpt om uw kleding frisser te laten ruiken.

Water met een smaakje
Vul een karaf met water, voeg een halve Citroen toe en je hebt een heerlijk sapje. Beter dan al die zoete frisdranken.