Rosendael in Rozendaal

Rosendael in Rozendaal

Buitenplaatsen zijn mooie oude landgoederen en gebouwen. Tegenwoordig worden deze steeds vaker worden gerenoveerd en opengesteld voor het publiek. Omgeven door keurige vijvertjes, oude parken, een hertenweide en een prieeltje. Deze buitenplaatsen kunnen worden vergeleken met de ‘Limonaie’ in Italië. Er waren in Nederland op het hoogtepunt maar liefst zes- tot zevenduizend buitenplaatsen, nu zijn er nog maar zo’n vijfhonderd. Bekende buitenplaatsen zijn: Clingendael in Wassenaar, Vecht en Dijk in Maarssen, Park Sorghvliet in Den Haag (Catshuis).

In de tuinen en parken werd veel energie gestoken, met je tuin kon je je onderscheiden van de rest. Populair was ook de Oranjerie/Limonaia met uitheemse plantensoorten, een kas waar planten als citrusboompjes en palmen die niet tegen de kou konden werden verzorgd. Van over de hele wereld werden bijzondere plantensoorten aangekocht die veel bezoekers trokken.

De Stichting Historische Buitenplaatsen 2012 zet zich ervoor in om aandacht te vragen voor deze historische kunstwerken.

Ook Natuurmonumenten organiseert Cultuur Monumenten Maand dan is een groot aantal buitenplaatsen geopend voor publiek.