Citroen

citroenCitrus limon wordt ook de Citrus limonum en in het Nederlands Citroenboom genoemd.

Oorsprong
De Citroenbomen komen oorspronkelijk uit Zuid-India, het noorden van Birma en China. Citroenen zijn geïmporteerd in Europa, in de buurt van Zuid-Italië in de 1e eeuw na Christus, de tijd van het oude Rome.
De eerste substantiële teelt van Citroenen in Europa begon in Genua in de 15e eeuw.

Terrasplant
De Citroenboom is een ideale terrasplant. Plant de Citroenboom in een ruime terracottapot, aangezien deze van een voedingrijke bodem houdt. Plaats de boom op een warme, zonnige plaats (zuiden), regelmatig water geven en bijmesten. Een Citroenboom in de pot gekweekt blijft veel kleiner dan in de volle grond. Deze kan dan ong. 3 meter hoog worden. Echter, dit is vrijwel alleen mogelijk in een mediterraans klimmat.

Regelmatig snoeien is noodzakelijk om hem in goede vorm te houden en de kracht bij de kern te houden. Vooral ‘s zomers is het belangrijk om regelmatig de nieuwe scheuten te toppen. Zie ook “10 tips voor een gezonde Citroenboom”.

Bloeien en snoeien
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant.
De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Het terugsnoeien van de plant kan eind september of begin oktober en in maart elkaar. Laat eenderde deel van de uitlopers staan, dan blijft de plant mooi vol. Snoeien bevordert de bloei.

Oogst
Je zult vele vruchten oogsten ieder jaar, want de Citrus limon geeft veel Citroenen tijdens de zomer. De voornaamste oogstperiode is gedurende de herfst en winter. Verder worden nog gedurende de rest van het jaar kleinere hoeveelheden geoogst.

Limonaia
In een “Limonaia” (serre, Citroenboomkas), zie ook Limonaia bloeit een Citrrus Limon bijna het gehele jaar door, afgewisseld door vruchtzetting. De Citroenboom kan slecht tegen koude en vocht en daarom worden ze in de winter in een Limonaia opgeslagen. Mocht je er zelf een hebben in de tuin of op het terras dan is het advies om de Citroenboom gedurende de winter naar binnen te halen.

Allimone Citroenkalender
Ik heb veel ervaring met het verzorgen van Citroenbomen in Italië en Nederland. Met de uitgebreide Allimone Citroenkalender heb ik inzichtelijk gemaakt met welke basisbehoeften maandelijks rekening gehouden moet worden.
De Allimone Citroenkalender kun je bestellen voor 7,50 euro door een een reactie te sturen in het blokje onderaan deze post.
Vervolgens stuur ik je een e-mail met instructies, waarna je de digitale Citroenkalender en Quickscan via Wetransfer ontvangt.
Heb je aanvullend advies nodig, schrijf me door een reactie achter te laten en foto’s op te sturen; kan ook per e-mail. Graag zelfs !

Kleur
De citrusvrucht komt ook voor in het rood, dan heet hij de Citrus Limon Rosso of bloedcitroen. De smaak is het hetzelfde als van de gele Citroen.

Wetenswaardigheden
Winterhardheid: zone  10b (+2ºC)
Temperatuur:   +2ºC USDA zone 10b
Standplaats:   Zonnig
Toepassing:   Kuipplant
Herkomst:   Middellandse zeegebied , Zuid-Oost Azië, India
Hoogte:   4 tot 5 meter
Bijzonderheden:  Wintergroen, heerlijk geurende bloesem, eetbare vrucht

Vitamine C
In 1747 deed James Lind experimenten op zeelieden die lijdden aan scheurbuik om Vitamine C aan hun dieet door middel van Citroensap toe te voegen.

Oorsprong van het woord
De oorsprong van het woord Citroen komt mogelijk uit het Midden-Oosten. Eén van de vroegste vermeldingen van “lemon” verschijnt in een Engels douanedocument uit 1420-1421, die put uit de oude Franse limon, vandaar de Italiaanse Limone, van het Arabische laymūn of Limun ليمون, en uit de Perzische Limun لیمو, een algemene term voor de vrucht van deze soort, die congnative is met Sanskriet is निम्ब (nimbu, “lime”).

Sfusato Limone

 

21 Reacties

 • Reply van t veen 13/05/2014 at 17:00

  Wij vroegen ons af wanneer je begint de citroenbomen te snoeien? Heeft dit te maken met de hoogte van de boom of met de hoeveelheid nieuwe scheuten? Mvg fam van’t Veen.

  • Reply Monique 09/06/2014 at 07:52

   Dag Michiel,

   De Citroenboom bloeit het hele jaar en de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde boom.
   De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een zoete geur af tijdens de zomermaanden. De bloesem wordt vooral in de Baai van Napels, vanwege de zeelucht beschermd met een soort doeken die ze over de bomen leggen. Want de zilte lucht doet geen goed aan de bloesems, maar dit terzijde.
   Het terugsnoeien van de plant kan eind september of begin oktober, laat eenderde deel van de uitlopers staan, dan blijft de plant mooi vol. Snoeien bevordert uiteraard de bloei.

   Saluti,
   Monique

   • Reply helga 09/04/2021 at 11:03

    Hoi Monique,
    Ik zou graag de citroen kalender willen bestellen.
    Groetjes

  • Reply Cor deelen 03/11/2019 at 22:22

   Om hem handel baar te houden wand hij is veel groter geworden, ik wil hem binnen zeten als het kouder word.

   • Reply Monique Verhoeff 05/11/2019 at 12:32

    Beste Cor, Binnen zetten in een kas of aanbouw waar het niet te warm is, veel (zon-)licht binnenkomt dat is een prima ruimte voor de Citroenboom. Je kunt er ook een plank met wieltjes onderzetten om hem mobieler te maken. Succes en foto’s zijn altijd welkom. Groetjes, Monique

 • Reply Ewa 22/08/2014 at 19:06

  Hallo,
  Ons citroenbompje heeft heel mooi gebloeid en daarna klein vruchten gevormd maar bijna alle vruchten toen ze ongeveer 0,5 / 1 cm groot waren zijn een voor een afgevallen!
  Het boompje stond in mei en juni in de serre maar later ook buiten in de tuin
  Ik wil graag weten waarom alle klein gevormde vruchten zijn afgevallen? Nu hangt nog letterlijk een klein citroentje van 1,5 cm ( heeft groen/ geel kleur )
  Met vriendelijke groeten
  Ewa

 • Reply Jasmine 20/03/2016 at 18:58

  Hebben vorig jaar citroenplant gekocht. Had veel vruchten. Nadat de vruchten eraf waren hele mooie grote citroenen zijn de blaadjes ervan gegaan. (Deze winter zijn alle blaadjes eraf gegaan.)
  Denk niet dat de plant dood is. Heeft de hele winter binnen gestaan in de gang.
  Wie kan mij hier iets over zeggen?

 • Reply Jacqueline 04/05/2017 at 10:31

  Ik heb sinds twee jaar een citroen boompje in pot, hij staat hier bij ons in Frankrijk voornamelijk in de sere.
  We hebben tot nu toe 5 citroenen mogen oogsten en nu hangen er 2 in die nog moeten doorgroeien.
  Sinds vorig jaar heeft de plant twee hele lange uitlopers gemaakt, en ik wist niet of ik dat moest snoeien.
  Nu lees ik dat dat in sept/okt had gemoeten, hoe kan ik de plant weer in ‘normale’ vorm krijgen?
  Mag ik deze lange scheuten (die zich ook weer vertakt) hebben, snoeien?

  • Reply Monique Verhoeff 04/05/2017 at 11:18

   Bonjour Jacqueline,
   Wat goed te horen dat de boom in de serre staat, de Citroenboom kan vermoedelijk in Frankrijk eerder naar buiten vanwege het andere klimaat. Staat de Citroenboom in een terracottapot? Ik zou graag wat foto’s van je ontvangen.
   De lange takken mogen inderdaad gesnoeid worden. Dat zijn de nieuwe scheuten ook wel waterlot genoemd. Die mogen gehalveerd worden. Omdat de kracht voor de bloei weer naar de kern van de boom moet worden gebracht. Zo zal de Citroenboom zich beter en gezonder kunnen ontwikkelen en groeien. Mocht je nog meer willen weten over het snoeien, voeding en hoe je de boom het beste kunt verzorgen, dan kun je mijn Citroenkalender bestellen.
   Salut, Monique

 • Reply Kaat 07/06/2017 at 14:14

  Hallo,
  ik heb 4 citroen plantjes gekweekt, in een verwarmde serre, uit citroenzaadjes. De plantjes zijn nu zo’n 20 cm hoog. Kan of mag ik ze gaan snoeien zodat de plant zich meer gaat vertakken? Ik zou het liefst geen citroenplant op stam willen omdat ik ze in een pot heb staan en ze dus in de winter periode in de verwarmde serre heb staan.
  Mvg Kaat

  • Reply Monique Verhoeff 07/06/2017 at 18:43

   Hallo Kaat, dit bericht heb ik recentelijk op Facebook gezet. Als je meer tips wilt like dan mijn facebookpagina Allimone.
   “Ik krijg vaak enthousiaste berichten van Citroenliefhebbers die een pit van een Citroen laten ontkiemen tot een plantje en vragen hoe deze te verzorgen tot een volwaardige Citroenboom. Helaas moet ik hen dan teleurstellen, want door het zaaien van de pitjes uit een Citroen groeit zelden een Citroenboom en als dat gebeurt dan moet je veel geduld hebben.
   De enige manier om de heerlijke Citroen voort te kweken, is door het enten.
   Gebruik een (deel van een) tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt.
   Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een fruitboom uit groeien met goudgele, sappige #Citroenen”.
   Op jouw vraag of je ze al kunt snoeien, zou je me dan een aantal foto’s willen sturen? Een verwarmde serre is prima. Echter, let ook op voeding, voldoende (zon)licht en water. Groet, Monique

 • Reply Tessa 08/06/2017 at 21:37

  Onze citroen heeft al heel wat bliemen en kleine vruchten. Hij staat in Nederland op onze terras beschuit onder balkon. Alleen de takjen beginnen opeens uit te schieten met veel bladeren. Gaat dit niet ten kosten van de groei van de vruchten? Of kan ik hem nu (juni) iets terug snoeien ( de uitloper).?

  • Reply Monique Verhoeff 24/06/2017 at 14:23

   Dag Tessa, inderdaad, omdat de kracht voor de bloei weer naar de kern van de boom moet worden gebracht, is het beter de waterloten iets terug te snoeien. De eerstvolgende serieuze snoeibeurt is in oktober. wil je meer informatie hoe je dan het beste kunt snoeien, dan raad ik je aan de Citroenkalender te bestellen. groet, Monique

 • Reply Marja Koers 06/11/2017 at 10:32

  Hoi, ik heb ook een vraag. Wij hebben een hele mooie goed groeiende citroen boom, gekweekt van een pitje van een citroen uit Corfu. Hij groeit als en tierelier, maar vooral met een stam in de hoogte. Mag ik de boom toppen? Ergens vind ik het zonde, maar nog even een de boom zit tegen het plafond!dank voor je leuke site!

  • Reply Monique Verhoeff 07/12/2017 at 13:03

   Ciao Marja,
   Wat fantastisch een Citroenboom uit Corfu! Je kunt de boom zeker snoeien. Dit bericht heb ik recentelijk op Facebook gezet. Als je meer tips wilt volg dan mijn facebookpagina Allimone.
   “Ik krijg vaak enthousiaste berichten van Citroenliefhebbers die een pit van een Citroen laten ontkiemen tot een plantje en vragen hoe deze te verzorgen tot een volwaardige Citroenboom. Helaas moet ik hen dan teleurstellen, want door het zaaien van de pitjes uit een Citroen groeit zelden een Citroenboom en als dat gebeurt dan moet je veel geduld hebben.
   De enige manier om de heerlijke Citroen voort te kweken, is door het enten. Gebruik een (deel van een) tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt. Ook daarover meer op Facebook.
   Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een fruitboom uit groeien met goudgele,sappige #Citroenen”.
   Let ook op voeding, voldoende (zon)licht en water en verhuis de boom naar een terra-cotta pot. Daarover kun je alles lezen in mijn Citroenkalender. Als je deze wilt bestellen, laat het me weten. Succes en groet, Monique

 • Reply Peter 10/11/2019 at 11:48

  Hallo Monique

  Ik heb een hand van Buddha
  Die staat nu binnen in bloem met drie kleine vruchten en een net zo groot als je hand
  Moet ik deze ondanks de rust periode toch vloeibaar voeding geven
  En wat zijn de meng percentage voor een goede grond
  Mvg
  Peter

  • Reply Monique Verhoeff 16/11/2019 at 08:36

   Beste Peter, Dank voor het bestellen van de Citroenkalender. Mocht je nog vragen hebben, laat het met dan weten. Stuur ook wat foto’s mee in dat geval. Groet, Monique

 • Reply Theo Röell 23/12/2019 at 14:10

  Ik wik graag een citroenkalender bestellen. Hoe doe ik dat.

 • Reply René van Manen 09/09/2020 at 16:47

  Hallo Monique, ik aarzel om te snoeien omdat er nog veel bloemen en vruchten aan de uitlopers zitten. Of moet ik me daar overheen zetten?

 • Reply abendanon geert, 10/09/2020 at 13:10

  Ik heb een citroenboom meegenomen uit Italie, en in een terracotta pot gezet. Nu, half september zie ik nieuwe blaadjes komen, is het dan wel verstandig om in oktober al te snoeien? Ben van plan hem in december tegen eventuele vorst in te pakken in lucht en waterdoorlatende thermebeschermhoes en buiten op een beschutte plaats op het zuiden neer te zetten op een trolley.Is dat o.k.?
  Graag zou ik de citroenkalender willen bestellen

 • Reply Joke van Anraad 26/09/2021 at 11:14

  Graag wil ik de citroenkalender ontvangen.
  Mijn citroenplant heeft het vorige jaren goed gedaan maar valt na deze winter toch wat terug. Ik denk aan nieuwe aarde in de pot en een snoeibeurt. Bent U het daarmee eens?

 • Laat Reactie Achter