Citroen Citroenboom Citrus Limon

10 tips voor een gezonde Citroenboom

27/05/2015

citroenboomAllimone krijg veel vragen over de verzorging van een Citroenboom. Onderstaande tips en aandachtspunten geven alvast wat inzicht in de verzorging zodat je een gezonde Citroenboom krijgt en geurende Citroenen oogst.

Wil je er een Citroenproject van maken? bestel dan de Allimone Citroenkalender

Heb je aanvullende vragen, dan kun je persoonlijk advies krijgen over jouw Citroenboom.

Ook geeft Allimone workshops Citroenboomverzorging privé en in groepsverband.

Je kunt Allimone benaderen via onderstaande button of via e-mailadres monique@allimone.nl.

 1. De Citroenboom woont het liefst in een Terracottapot en let daarbij op de juiste verhouding boom tot pot, want een te grote pot zorgt ervoor dat de wortels en daarmee het ‘groen’ excessief gaan groeien. Wat de kracht van de vruchten doet afnemen.
 2. In het voorjaar kan de Citroen regelmatig bladeren verliezen. Zolang er nieuwe scheuten groeien, is dit geen probleem. Ook verliest de boom wel eens bloesems en jonge vruchtjes en dat regelt de boom zelf, hij draagt wat hij kan.
 3. In de winter moet de Citroenboom naar binnen in een kas/serre, de Citroen kan niet tegen vorst. Wel op een plaats zetten met veel (zon)licht.
 4. Begiet de Citroenboom afgewisseld met regen- en kalkwater. De Citroen houdt wel van een vochtige kluit, maar deze mag niet nat blijven. Dat kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en de wortels geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen.
 5. In de zomer kan de Citroenboom in de volle zon buiten op het terras of in de tuin staan. Vermijd een tochtige, winderige plaats en zet de boom op een beschutte plaats tegen een muur aan de zuidkant. Het voorkomt en vermindert de aantasting door ongedierte en schimmels.
 6. Geef de Citroenboom de juiste voedingsstoffen gedurende de zomer tot en met de herfst.
 7. Mocht de boom worden aangetast door plagende beestjes dan zie je dat de bladeren gaan verkleuren, omkrullen of aangevreten worden. De boom heeft duidelijk stress en dient direct te worden behandeld.
 8. De prachtige, geurende bloesems worden door de bijen en vlinders bevrucht. Bloemen die niet tijdig worden bevrucht, worden afgestoten door de boom. Mocht je dit willen beperken, maak dan gebruik van handmatige bevruchting van de bloemen. Dan kan door middel van het gebruik van een droge penseel en die over de bloesems strijken.
 9. Koop je een Citroenboom in een pot met klei, spoel de kluit direct schoon in een emmer en pot deze direct over in een terracottapot met nieuwe Mediterrane aarde en andere potgrond.
 10. De Citroenen rijpen in 8/9 maanden en dat merk je wanneer ze loslaten als een tomaat van zijn kroontje. Is de boom ouder dan 4 jaar dan weet je zeker dat je Citroenen zal oogsten.

Misschien Ook Leuk

154 Reacties

 • Reply Melanie 23/06/2015 at 12:23

  Beste Monique,

  Sinds kort heb ik een Citroenboom en ik vind jouw tips erg handig.
  Nu heb ik gelezen dat de boom in de winter naar binnen moet, bij hoeveel graden moet hij naar binnen en hoeveel graden mag het dan in de ruimte zijn waar deze Citroenboom staat?
  dank

  Mvg

  Melanie

  • Reply Monique Verhoeff 24/06/2015 at 12:46

   Beste Melanie,

   Dank voor je vraag. Ik zal deze zo uitgebreid mogelijk beantwoorden.

   Er zijn drie overwinteringsstrategieën:
   A: De boom laten overwinteren in de kas van een kwekerij of thuis in een kleine kas, serre of Limonaia.
   B: De boom laten overwinteren op een lichte plek bij een temperatuur tussen de 5/10 °C; de ruimte regelmatig ventileren en afschermen als er warm zonlicht in de kamer valt (vanaf eind januari, met name bij ramen op het zuiden).
   C: De boom laten overwinteren op een heel lichte plek bij een temperatuur rond de 16/18 à 20 °C.

   Keuze C is lastig. In onze omgeving zijn de lichtomstandigheden minder en verwarmen we woonkamers tot minstens 21 °C. Ruimten van slechts 16 tot 18 graden, zijn beter, echter zijn gewoonlijk kamers die vrijwel niet gebruikt worden of koele gangen. Ook in zulke ruimten moeten de bomen zo dicht mogelijk bij een raam worden geplaatst.
   Over temperatuur:
   Vaak treedt er bladverlies op, omdat bomen te nat zijn en omdat er een groot temperatuurverschil is tussen de wortels en de bladeren. Vaak wordt de oorzaak hiervan niet opgemerkt: in de verwarmde kamer komt het grootste deel van de boom op kamertemperatuur, zeg 21 °C. Maar de boom staat op een vloer met een temperatuur van slechts 16 tot 18 graden. De koudere wortels werken langzamer dan de warme bladeren, hetgeen tot bladverlies leidt. De oplossing: houd de boom van de koude vloer af door deze op een plank of in een pot met wieltjes te zetten met voldoende ventilatie onderdoor, of leg een dik stuk piepschuim onder de pot, zodat de boom geïsoleerd is ten opzichte van de koude vloer.

   Of mogelijk staat de boom op het luchtrooster van een verwarmingssysteem zodat de wortels 20 tot 28 graden worden en de kruin van de boom slechts 18 tot 22 graden. De wortels worden nu actiever dan de bladeren, met als resultaat: bladverlies.
   Bemesting:

   Bemest niet van september tot en met februari. Als de plant op een koude plek overwintert (de bovenstaande optie B), niet bemesten van september tot en met maart. Behandel ijzertekort (groene bladnerven, gele bladeren) door ijzervoeding te geven.
   Laat de boom zo lang mogelijk buiten staan en zet deze in de lente zo snel mogelijk weer buiten.
   Met name eind van de winter en begin van de lente kunt u de boom buiten op een beschutte plek neerzetten. De temperatuur op de plek mag niet zozeer oplopen dat er een groot temperatuurverschil ontstaat tussen dag en nacht, bv. ‘s nachts 5 °C en overdag 20-25 °C.

   Voordat u de boom binnen zet, spuit u deze goed schoon en doet u al het mogelijke om te voorkomen dat er slakken of luizen mee overwinteren. Dit is ook een goed moment om de boom eventueel te snoeien. Eind januari controleert u op ongedierte (deze tijd van het jaar neemt het gevaar toe).
   Hopelijk heb ik uw vraag hiermee beantwoord.
   Veel succes met het overwinteren van uw Citroenboom !

   Groeten,
   Monique

   • Reply Els Hendricks 14/09/2016 at 12:11

    Beste Monique,

    Kan je de boom laten overwinteren in een huis met vloerverwarming?

    groeten, Els

    • Reply Monique Verhoeff 15/09/2016 at 20:24

     Goedenavond Els, De citroenboom heeft een koele overwintering nodig, ong 5-10 graden. Dat lukt niet in huis. Daarnaast heeft de Citroen ook frisse lucht nodig en (zon)licht. Daarom is een huis ongeschikt om de boom te laten overwinteren. groet, Monique

   • Reply Yannick 16/07/2019 at 11:22

    Hoi,

    Kan een jonge citroenboom in een kas in de volle grond staan?

   • Reply Marianne 24/07/2021 at 15:23

    Hallo Monique,
    Wat is de richtlijn voor een juiste pot in verhouding tot de boom?
    Met vriendelijke groet,
    Marianne

  • Reply Linda 13/09/2016 at 20:23

   Beste Monique.

   Ik heb sinds een half jaar mijn citroenplant en ik heb hem verpot naar een grotere pot. Hij is al gegroeid (ong 80 cm). Maar nu zijn de blaadjes wel groen, maar ze hangen een beetje.
   Aan de onderkant van de boom vallen blaadjes uit.
   De vruchten groeien niet echt. Ze zitten er wel aan (groen) maar ze groeien niet echt verder.
   Wat betreft de voeding hoor ik verschillende verhalen. Wat is een goed ritme om voeding te geven.?
   Hij staat trouwens binnen.
   Ik weet niet zo goed wat ik kan doen. Kan je me helpen?

   Groetjes

   Linda

   • Reply Monique Verhoeff 14/09/2016 at 09:37

    Hi Linda, Dank voor je bericht. Allereerst een Citroenboom mag je nooit binnen zetten, althans in huis. De Citroen heeft zonlicht nodig en bovendien als hij bloeit dan moet deze bestuift worden. Wil je mij svp een foto sturen van de boom dan kan ik naar de bladeren kijken. monique@allimone.nl Ik zal je dan ook over de voeding laten weten. dank en groet, Monique

  • Reply Ilse 15/09/2021 at 19:00

   Hallo mijn zelf gekwek te Citroën boompje staat in de serre en de blaadjes worden op geten door beestjes ik denk door de mieren weet niet zeker en wat kan ik doen En hoe groot word mijn citroen boompje en ho moet ik dat verzorgen .

  • Reply Ilse 15/09/2021 at 19:02

   Hallo mijn zelf gekwek te Citroën boompje staat in de serre en de blaadjes worden op geten door beestjes ik denk door de mieren weet niet zeker en wat kan ik doen En hoe groot word mijn citroen boompje en ho moet ik dat verzorgen . Mvg ilse

 • Reply Anja 03/07/2015 at 08:53

  Hallo Monique,

  Ook ik heb een vraag over de bloei van mijn citroenboompje. Ik heb de boom al jaren, en tot 2 jaar geleden bloeide hij. Ieder najaar gaat hij ingepakt in “bobbeltjes” plastic in de garage. Daar geef ik de plant af en toe water. In het voorjaar zet ik de pot weer buiten en geeft de plant regelmatig speciale voeding voor citrusbomen. De plant staat in potgrond gemengd met wat zand. Er komt genoeg nieuw blad aan , maar helaas hij bloeit niet. De bladeren zien er gezond uit geen ziektes of iets dergelijks.
  Kortom wat kan ik doen om de plant weer te laten bloeien?
  alvast dank.
  gr Anja

  • Reply Monique Verhoeff 05/07/2015 at 15:07

   Hallo Anja,

   Dank voor je bericht. Dat je de Citroenboom binnen zet in de winter is een goed idee, echter de grond waar de boom op staat in de garage kan erg koud worden gedurende de winter. Tevens dient de boom ook in veel licht te staan, is dit het geval in jouw garage? Heb je de boom ook gesnoeid voordat je deze naar binnen verplaatste? Let hier op: bij te veel snoeien verwijder je twijgen met toekomstige bloemen. Geef je de boom regenwater? Dat is beter dan kraanwater. Je kunt diverse voorzorgsmaatregelen treffen en die luisteren heel nauw bij de verzorging van een Citroenboom, lees hiervoor het antwoord dat ik aan Melanie heb gestuurd op mijn blog. En ook het bericht op mijn blog “10 tips voor een gezonde Citroenboom”.
   Geeft de Citroenboom wel nieuwe scheuten? Als de bloemetjes niet tijdig worden bevrucht worden ze afgestoten. Dit kun je handmatig doen.
   Voor nu adviseer ik je extra mest (Pokon of tomatenmest) te geven en kijken hoe de Citrus Limon hierop reageert. Met de vele zonuren die de boom krijgt, hoop ik dat het goed zal gaan.
   Ik vertrouw erop je vraag hiermee beantwoord te hebben.
   Mocht je nog aanvullende vragen hebben dan hoor ik het graag.
   Houd me op de hoogte !

   Groet,
   Monique

 • Reply Ringo Brussen 05/08/2015 at 22:23

  Hallo Monique,
  Ook ik heb een vraag over de bloei van mijn citroenboompje.
  ons (boompje) doet het super goed! heb nog nooit meegemaakt dat ik zo blij ben met onze binnenboom.
  daarom zou ik graag willen weten in het geval als de plant ziek wordt hoe ik het kan voorzetten?
  of dat in mogelijk is? en zo niet waar wij dan een gezonde nieuwe boom kunnen kopen:)

  Trouwens super leuk de Site! handige tips

 • Reply Gover 09/08/2015 at 16:59

  Sinds een jaar of vijf heb ik eens citroenplant die royaal vruchten draagt. Sinds vorig jaar woon ik op een appartement en overwintert hij op een afgesloten balkon. Dit jaar barsten erg veel citroenen voor ze rijp zijn en duurt de rijping ook veel langer als anders. Weet iemand de reden? En de remedie?

  • Reply Bert. 25/02/2017 at 17:03

   Heb het zelfde probleem als Gover . Heb 10 jaar een citroenplant, vroeger grote citroenen nu kleine gele citroenen maar barsten allen open. Staat winters in een broeikastje minimaal 5 graden . krijgt regen water en citrus voeding .
   Vraag waarom springen de vruchten open ?

   • Reply Monique Verhoeff 17/03/2017 at 12:14

    Beste Bert, ik zou graag nog meer willen weten hoeveel water je de Citroen geeft en in de winter is voeding niet nodig. Snoei je de boom en ventileer je het broeikastje? Krijgt de Citroen voldoende zonlicht ? de vruchten springen open omdat er iets niet goed is in het groeiproces. Zou je me wat foto’s willen sturen naar monique@allimone.nl ? Ik zal je mijn Citroenkalender toesturen voor de beste verzorging. Groet, Monique

    • Reply Johanna 17/02/2019 at 12:24

     Hey monique, ik heb ook een citroenboom en ben erg nieuwsgierig naar je handige. Citroën kalender.

     • Monique Verhoeff 19/04/2019 at 12:19

      Beste Johanna,
      Inmiddels heb ik je een email met instructie gestuurd voor de bestelling van de Allimone Citroenkalender. Veel succes met je Citroenboom.
      Groetjes,
      Monique

 • Reply Frits Sijtsma 14/02/2016 at 00:37

  Ik heb een ciroenboompje van een jaar of 6, ooit gekocht met 3 joekels van citroenen eraan. Bloeit elk jaar en sinds dit jaar vol met vruchten ook (zelf bevrucht). Echter dit pas in de nazomer gedaan. De vruchten zijn nog lang niet op volle grootte. Wel al nieuwe bloemknoppen. Voor de vorst binnen gezet op lichte plaats in de garage. Nu verwelken de vruchten en vallen de bladeren af. De boom zit in ruime pot en kan goed water afvoeren. Wat gaat er mis?

  groet frits

  • Reply Monique Verhoeff 28/02/2016 at 12:35

   Dag Frits,
   Leuk dat je een vraag stelt over de Citroen ! Heb je de Citroen op een verhoging een verhoging gezet of op een tafel, want de kou kan uiteraard ook via de vloer in de pot komen. Ik hoor graag van je hoe het nu gaat, of stuur een paar foto’s.
   Dank en succes,
   Ciao,
   Monique

 • Reply Pascal 08/04/2016 at 14:52

  Dit is geweldig! Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met het ontkiemen van citroenpitjes alleen heb het idee dat ik misschien betere grond of vitamines moet gebruiken in plaats van universele potgrond.. Wat zou je hier voor aanraden?

  Bedankt,

  Pascal.

  • Reply Monique Verhoeff 09/04/2016 at 23:03

   Hallo Pascal, wat leuk te horen dat je aan het experimenteren bent met citroenpitten en hoewel het planten van citroenpitten vaak lukt, dragen de eventuele boompjes pas jaren later vruchten en is de hoeveelheid en kwaliteit van het fruit onzeker. Je moet dus wel geduld hebben 😉 Het is de moeite waard om het te proberen. Citroenpitten moeten eind februari of begin maart worden gezaaid, als het lichter wordt en de middagtemperatuur weer begint te stijgen. Het moet zonnig en warm weer zijn, rond de 21-25 °C. De zaailingen moeten op een heel lichte plek in een kuippot staan. De ctroen plant je in een neutrale tot zure, luchtige zavelgrond (mix van klei en zand). Begiet de citroen altijd met regenwater. Dat is minder kalkrijk dan leidingwater. In de zomer de citroen matig begieten, in de winter een keer per maand. Vanaf midden zomer tot midden herfst wordt de citroen één keer per maand vloeibare kamerplantenmest toegediend. Vooral wat opneembare stikstof (N) en kalium (K) zijn noodzakelijk voor een goede groei. Veel informatie en ik wens je heel veel succes ! Ben altijd nieuwsgierig of het lukt, dus houd me op de hoogte ! Ciao, Monique

 • Reply gerard van der meer 09/04/2016 at 10:17

  Hallo Monique, Ik woon de helft van het jaar op Kreta. Ik heb daar in mijn tuin o.a. een citroen- en sinaasappelboom. Dit jaar bloeien beiden uitzonderlijk. Bij de sinaasappelboom ontwikkelt het vruchtbeginsel zich goed, bij de citroenboom vallen ze echter af. Weet jij wat het probleem en de oplossing is? Hoor graag van je. Met warme kretense groet, gerard van der meer

  • Reply Monique Verhoeff 09/04/2016 at 22:51

   Beste Gerard, wat mooi te horen dat je citrusbomen in je tuin op Kreta hebt ! Jammer te horen dat bij de Citroen de vruchtjes eraf vallen. Klopt het dat ook de bladeren geel zijn geworden en eraf vallen? Het blijft lastig beoordelen op afstand zonder beeld, echter het kan zijn dat de kluit (mocht deze in de tuin in een pot staan) te veel water heeft gekregen dan zien de wortels er bruin uit. Dit betekent even wat minder water geven. Heeft deze in de winter ‘binnen’ gestaan? En dan vervolgens waar de boom buiten staat is ook van belang. Je dient de boom ook gedurende de periode februari t/m augustus te bemesten. En zo zijn er nog een aantal belangrijke factoren. Stuur me svp een foto van de boom en de locatie als je wilt. En dan heb ik nog wat meer informatie nodig. Aangezien je aangeeft dat je een halfjaar op Kreta bent, vraag ik me af of er iemand anders de verzorging op zich neemt? Ik hoor graag. Groet, Monique

   • Reply gerard van der meer 10/04/2016 at 12:12

    Hallo Monique,

    Bedankt voor je snelle reactie. De boom staat gewoon bij ons in de tuin op een windbeschutte plek. De bladeren zijn niet geel en vallen ook niet af. Ik bemest de boom inderdaad. De boom hoeft hier in dit klimaat niet naar binnen. Zelfs in de winter vriest het hier heel zelden en dan ook nog licht. De boom staat bij een muur die de warmte ook nog uitstraalt. Regel hier is als de boom bloeit er veel water gegeven moet worden. Als wij er niet zijn wordt de boom via een automatisch bewateringssysteem van water voorzien en zo nu en dan checkt een vriend van ons hoe het er voor staat. De boom (nu 3 jaar oud) heeft de afgelopen jaren veel te lijden gehad van geiten, maar inmiddels hebben wij onze tuin geitvrij weten te maken en bloeide de boom uitbundig. Ook hebben we de boom nog niet gesnoeid. Dat doen ze hier pas als de boom ouder is. Wij wonen aan de zuidkust van Kreta, dus dat is het meest zuidelijke punt van Europa. Ik wil graag een foto bijvoegen, maar zie niet hoe dat moet in dit programma.

 • Reply Micheline 30/04/2016 at 20:12

  Hallo Monique en Gerard, ik en mijn citroenboompje (eigenlijk een limoenboom met groene vruchten) wonen op Aruba, in de tropen dus. Vlak bij de evenaar. De vruchtjes vallen ook telkens af van mijn ongeveer 1 1/2 jaar oude en 75cm hoge boompje in grote pot in de tuin. Ik snap er niks van. Boompje verplaatst e.d. Ik zal hem of haar eens minder water geven, nu krijgt’e om de andere dag. De bladeren schieten tevoorschijn, de bloempjes ook, dan tientallen kleine groene lemoentjes maar die vallen er massaal en tegelijk af als ze iets groter dan een dopperwt zijn.
  Help!

  • Reply Monique Verhoeff 01/05/2016 at 10:11

   Hi Micheline, dat is jammer om te horen en dat kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Is het mogelijk dat je mij een aantal foto’s stuurt zodat ik kan zien hoe de boom er nu uitziet en waar deze staat ? Dat kun je sturen naar monique@allimone.nl. Dan laat ik je vervolgens weten wat je het beste kunt doen. Dank en groet, Monique

 • Reply Saskia Quiko 07/06/2016 at 21:19

  Hallo Monique, wat een leuke site is dit!
  Ik ben nu met mijn man op vakantie in Limone sul Garda en we slapen in de oude Limonaia. Geweldig dit! Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat zit hier een mooie geschiedenis achter. Nu ben ik hier echt verliefd geworden op de citroenbomen. Dus wil ik er graag eentje mee terug naar huis nemen.
  Ze staan hier best veel te koop bij allerlei winkeltjes. Waar moet ik op letten als ik een boompje aanschaf? Hier vlak bij is een tuincentrum, in denk dat we daar heen gaan om er een uit te zoeken.
  Je ruikt hier de citroenen in de lucht… heerlijk!
  Groetjes uit Limone.
  Saskia Quiko

  • Reply Monique Verhoeff 09/06/2016 at 11:56

   Ciao Saskia,
   Wat een enthousiast bericht en leuk om te horen dat je geniet van Limone en de Citroenbomen ! Geslapen in een Limonaia, ik hoor graag van je waar je hebt geslapen ☺ en ontvang graag foto’s.
   Op jouw vraag welke Citroenboom je hebt beste kunt kopen. Je kunt geen slechte Citroenboom kopen, alle zijn goed. Het gaat er daarna om of je de Citroen kunt verzorgen. Want deze boom heeft veel aandacht voor verzorging nodig.
   Omdat mij in toenemende mate vele vragen bereiken over de verzorging van de Citroenboom, het volgende. Ik geef hierover graag advies en besteed hier uiteraard tijd en zorg aan, evenals wat de Citroenboom nodig heeft 😉 Vandaar dat ik – net als in de Open Source wereld – het op prijs zou stellen als je er een tegemoetkoming voor over hebt waarmee je mij helpt de website en het geven van advies ook naar de toekomst steeds meer mogelijk te maken. Ik ben blij met wat jij het waard vindt. Uiteraard na het geven van advies. Alvast bedankt !
   Geniet overigens in het mooie Italië en hoor graag van je.
   Gezonde groet e buon divertimento,
   Monique

 • Reply Annie Heemink 08/07/2016 at 17:18

  Geachte monique

  we hebben een Citroenboompje deze zit ook vol bloesems worden ook vruchten

  maar na een week of 3 / 4 vallen deze er af
  hoe kan dit

  mvg Annie Heemink

  • Reply Monique Verhoeff 10/07/2016 at 09:19

   Dag Annie, dat is jammer net nu het vruchtjes aan het worden zijn. Dat kan diverse redenen hebben. Zou je mij sep wat foto’s van de Citroenboom willen opsturen dan kan ik ernaar kijken. En ik wil graag weten waar de Citroen staat. Ik kijk uit naar je foto’s. E-mailadres is monique@allimone.nl. Ciao

 • Reply Leo van Kooten 11/07/2016 at 16:37

  Dag Monique,
  misschien doe ik het verkeerd, maar kun je me adviseren over citrusboompjes met diameter 7 cm doorsnee stam
  Afkomstig uit Italie. ongeveer 10/15 jaar oud. staan in grote por (50cm) type Miti
  De bast van de stam gaat scheuren en laat los over meer dan 10 cm lang 2 cm breed.
  De groei en bloei is uitstekend, zowel blad als bloesem en vrucht.
  We maken ons zorgen.

  met vriendelijke groet

 • Reply Marielle 23/07/2016 at 22:37

  Beste Monique,

  Leuke site heb je! En ook ik heb sinds kort 2 citroenboompjes maar las net een stukje over ijzertekort. Geel blad, groene nerven. Ik denk dat het nieuwe jonge scheuten zijn en geen ijzer tekort, maar zou graag jou mening willen horen. Mocht het toch ijzer tekort zijn dan kan ik er maar beter vroeg bij zijn. Ik geef overigens 1x in de week speciale voeding voor de citrus.

  • Reply Monique Verhoeff 24/07/2016 at 12:12

   Beste Mariëlle,
   Dank je wel! Ik heb de foto’s van jouw boompjes gezien en vraag me af of je ze hebt omgepot in luchtiger potgrond na aanschaf. Liever niet in de kleigrond laten staan. Met een pot met gaten zodat het overtollige water weg kan. Check of de wortels nog droog zijn. Wat je ook kunt doen is de kluit afspoelen en water laten weglopen en opnieuw in de pot zetten met nieuwe potgrond. Check of er ongedierte in de boom zit. Dat kan ik niet op de foto zien. Staat de Citroenboom buiten momenteel, met andere woorden krijgt deze voldoende zon. Verder niet te veel water geven, 1 l per maand, mag leidingwater zijn afgewisseld met regenwater, en tijdens dit warme weer, een 1 l per week. Het kan ook zijn dat hij te veel regen heeft gekregen de afgelopen weken. De citroenboom tijdens de zomermaanden uitgebalanceerde voedingsstoffen geven. Ik kan je een adres geven waar je het kan kopen. Dat moet voldoende zijn. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. Saluti, Monique

 • Reply Mark 07/08/2016 at 16:38

  Dag Monique
  Ik heb een citroenboom uit Italië meegebracht hij staat in een grote pot met speciale grond voor citrusplanten en een beetje kleikorrels hij heeft speciaal meststoffen gekregen hij groeit heel goed er komen veel bloemen aan maar eens ze vrucht zijn(kleine bolletjes citroen) vallen deze na 2 a 3 weken af wat kan de oorzaak zijn ik geef hem elke week regenwater.
  grt

  • Reply Monique Verhoeff 08/08/2016 at 19:51

   Dag Mark, stuur me svp een foto van de Citroen. Elke week water geven als de boom buiten staan is te veel. 1 keer per maand is voldoende, afgewisseld leiding- en regenwater. Heb je hem na aankoop overgepot in een terracotta pot met gaten onderin zodat het overtollige water kan weglopen, anders krijg je wortelrot. Staat de boom tegen een muur op het zuiden ? Dit zijn snel wat zaken waarmee je nu al rekening kunt houden. Ik kijk graag even naar je foto en maak er dan ook een van de locatie waar deze in de tuin staat. Wil je ook sep mijn FB pagina liken daarop staat ook veel info. dank e-mail is monique@allimone.nl Ciao

 • Reply Lynn 10/08/2016 at 18:56

  Beste Monique,

  Ik heb vorig jaar van een aantal pitten citroenboompjes gekweekt. Helemaal te leuk om te doen! En gaaf dat ze zo goed groeien!! Mooi! Nu een vraagje. Ik heb de vier boompjes nu buiten gezet. Lekker tegen het huis aan in de ochtendzon. Ze doen het heel goed. Maar het schijnt weer minder qua temperatuur te gaan worden en dat voor augustus. Wanneer moet ik ze weer binnen gaan halen? Of is het niet handig om ze iedere keer van plek te veranderen. Ik ben er echt trots op en wil niet dat ze last gaan krijgen van de lagere temperatuur. Alvast bedankt!
  Groetjes Lynn Dello

  • Reply Monique Verhoeff 13/08/2016 at 09:07

   Hi Lynn, wat goed en verstandige vraag ! De beste plek voor de Citroen is tegen een muur aan de zuidkant dus waar de zon het meeste schijnt. De Citroenbomen moeten in oktober naar binnen. Vlak voordat het gaat vriezen. Echter, niet in een woonkamer (te warm) of garage (te koud en te weinig licht) maar het liefst in een kas of bij de kweker in een kas. Wel geduld hebben met de Citroentjes dat kan nog wel een paar jaar duren. Check mijn FB pagina voor meer info en wil je me liken?. Succes en wil je meer informatie dan hoor ik het wel. Ciao Monique

   • Reply Lynn 13/08/2016 at 11:18

    Goeiemorgen Monique,

    Super bedankt voor je reactie! Ik zal kijken of ik een zuidkant heb. Maar dat wordt lastig. Door de schutting van mijn buren 🙁 is dat lastig. Maar een kant waar er veel zon staat moet lukken. Ik bedoelde eigenlijk of de Citroenen naar binnen moeten als het zoals van de week zo koud is. Als het ongeveer 7 of minder graden is. Of is dat niet handig? Vind je het leuk om foto’s te zien van mijn Citroenen? Ik zal je pagina liken dat is goed! Dank je wel. Groetjes!

    • Reply Monique Verhoeff 13/08/2016 at 22:21

     Hi Lynn, daar moet de Citroen wel tegen kunnen, mits je de boom in een terracotta pot hebt gezet en niet te veel water geeft. Vanwege de regen heeft de boom al genoeg water gekregen. Natuurlijk wil ik graag foto’s zien ! Als je het goed vindt, plaats ik deze graag op FB. mijn e-mailadres is monique@allimone.nl. Ciao !

 • Reply Kelly 05/09/2016 at 21:14

  Beste,
  Ik heb sinds enkele maanden een citroenboom en daar gingen prachtige citroenen aan we hebben ze geplukt en er kwamen nieuwe vruchten aan maar ze komen maar ongeveer 2cm groot en 1 van de drie vruchten is van de boom gevallen kan jij me zeggen hoe dit komt
  Groetjes kelly

 • Reply Hans van der Heijden 18/09/2016 at 20:25

  Hallo Monique,

  Ik heb beestjes in mijn citroenplant zitten zie de foto’s(die heb je inmiddels gekregen)
  Wat kan ik eraan doen ?
  De bloei van maart heeft 12 stuks nieuwe citroenen op geleverd en de bloei van augustus wat ik nu geteld heb 24 stuks nieuwe citroenen dat gaat goed .De citroenplant staat op het zuiden de hele dag. Maar nu de beestjes nog weg het zou zonde zijn als de plant de nieuwe citroenen af stoot .

  Ik hoor het wel.

  Groetjes Hans van der Heijden

  • Reply Monique Verhoeff 19/09/2016 at 20:32

   Hallo Hans, ik heb de foto’s bekeken en het is een dopluis. Hij zit op een heel vervelende plek op de tak vlak voor een Citroen. Daar is het lekker sappig. Deze luizen dien je er snel af te halen. En sowieso de bladeren die bij die tak zitten verwijderen. Dopluizen zijn sapzuigende luizen die bedekt zijn met een bruin schild. Ze scheiden honingdauw af, zodat er roetdauw kan ontstaan. Hoe kun je ze bestijden. Zelf een mengsel van spiritus + groene zeep + water erop spuiten kan helpen, me een borsteltje eraf vegen en dit vaker herhalen. Of check op http://www.dcm-info.nl of http://www.bayergarden.nl voor een effectief bestrijdingsmiddel. Houd me svp op de hoogte. En geweldig te lezen hoeveel Citroenen deze boom al heeft gegeven. Denk eraan aan het eind van deze maand te snoeien en de boom in een kas of serre te zetten met voldoende licht. Houd me svp op de hoogte. Succes en groet, Monique

 • Reply jeroen 19/09/2016 at 22:09

  Beste Monique,

  Super leuke site! Vraagje….kan ik mijn citroenboom nu al binnen zetten om te overwinteren? Hij stond altijd buiten bij de veranda. Nu op een kamer van ongeveer 20 graden en op een verhoging voor het raam. Dus denk ik voldoende licht en ook geen verschil in temperatuur bij de wortels en kruin. Ik kan hem ook in de schuur zetten maar daar wordt het swinters ook koud en is weinig licht dus vandaar de keuze om hem binnen te zetten.

  Groetjes Jeroen

  • Reply Monique Verhoeff 20/09/2016 at 20:48

   Hi Jeroen, dank voor je compliment. De Citroenen kun je binnen zetten begin oktober, als de nachtvorst nadert. In huis of in de garage zetten van Citroenbomen raad ik af. Ze hebben een omgevingstemperatuur nodig van 5-10 graden en dit is haalbaar in een kas. Zorg op tijd voor frisse lucht, zeker op zonnige dagen. Dat luchten doet de boom goed, anders zou er bladval kunnen optreden. Er zijn mensen die de boom warm laten overwinteren, dus in de huiskamer. Dan moet men voor veel meer licht zorgen door b.v. bij te lichten met speciale lampen. Maar er blijven dan nog te veel nadelen van warm overwinteren: de planten zijn zwakker, gevoeliger voor ziektes, geven vaak minder bloemen en meer blad. Kortom: de huiskamer is zeker niet geschikt voor overwintering vanwege de te droge lucht, te weinig licht en te warm. Groet, Monique

 • Reply Van Wittenberghe Martine 14/10/2016 at 13:02

  Beste, ik woon in Zuid Frankrijk en heb 2 citoenboompjes in pot. De bomen doen het uitstekend en er hangen grote vruchten aan. Mijn vraag is nu, de vruchten blijven groen, worden niet geel. Kunnen wij die consumeren? Groetjes Martine

  • Reply Monique Verhoeff 14/10/2016 at 19:49

   Bonsoir Martine, staan de Citroenboompjes in een terracottapot ? dat is het beste voor de Citroen. Ik zou graag wat foto’s ontvangen hoe de Citroenen eruit zien. Dan wil ik ook graag weten hoe lang de vruchten al aan de boom hangen. Het kan nl. ong. een jaar duren voordat ze rijpen. Mail me naar monique@allimone.nl en ik kijk ernaar. Merci, Monique

 • Reply Sibylle De Sadeleer 19/11/2016 at 17:37

  Beste “citroenliefhebbers”,
  Sinds geruime tijd vertoont ons citroenboompje op bepaalde bladeren bobbels (bobbels aan de bovenzijde van het blad, kuiltjes aan de onderzijde waar telkens wat vuil in zit, voor zover ik kan zien zijn dit geen beestjes). Nochtans heeft hij het voorbije seizoen veel bloemen en vruchten gemaakt. Moet ik hem behandelen? Is dit een luis? een schimmel? Tekort aan ijzer? Graag uw deskundig advies!
  Alvast bedankt!

  Sibylle

  • Reply Monique Verhoeff 19/11/2016 at 22:45

   Dag Sibylle,
   Dank dat je mij benadert via de website. Ik zou heel graag een foto van de Citroenboom ontvangen zodat ik kan zien hoe de bladeren eruit zien. Die kun je sturen naar Monique@allimone.nl
   Alvast dank voor je moeite en ik antwoord je daarna snel.
   Groet, Monique

 • Reply Valentino 15/12/2016 at 12:31

  Ik heb een citroenboom van 3 jaar.
  Hey staat voor het raam in de garage als het buiten te koud word overdag zet ik hem buiten als de zon schijnt en niet te koud is vraagje is het schadelijk vooe de plant binnen snachts en buiten overdag.
  Graag advies da k bij voorbaat
  .
  Valentino.

  • Reply Monique Verhoeff 24/12/2016 at 17:20

   Ciao Valentino, sei Italiano vero ? Ti posso scrivere in Italiano se vuoi ? Mi mandi una foto del tuo Limone ? E ti faccio sapere cosa potresti fare. Saluti e ci sentiamo, Monique

 • Reply Lilian 21/01/2017 at 17:06

  Beste Monique,
  Sinds een jaar hebben wij een citroenboom. In de winter als het flink vriest gaat hij naar binnen. Op een verhoging voor het raam waar de zon op staat. Sinds kort lijkt hij luis te hebben. Ik ben aan het zoeken gegaan. Eerst dacht ik schildluis, maar het zou ook psylla kunnen zijn. Ik lees op Engelse websites dat dit veel voorkomt bij citrusbomen maar in het Nederlands vind ik weinig. Hoe kan ik dit bestrijden? Wij hebben de boom geplant voor onze dochter en zijn er daarom erg aan gehecht.
  Groeten, Lilian

  • Reply Monique Verhoeff 25/01/2017 at 14:59

   Beste Lilian, dank voor het schrijven naar Allimone. Zou je svp een foto willen sturen van de vermoedelijke bladvlooien of schildluizen op jouw citroenboom ? Dan kan ik zien hoeveel luizen er al in jouw boom zitten. Deze sapzuigende insecten zijn moeilijk te bestrijden. Je kunt ze nu al met de hand verwijderen en de bladeren schoonmaken. Er kunnen uiteraard eitjes uitkomen en die kun je behandelen. Sowieso is het verstandig om de Citroenboom niet te warm te laten overwinteren en regelmatig te luchten. Dus de plek voor het raam in huis in de zon is geen goede optie. Ik schrijf je zodra je mij de foto’s per e-mail hebt verstuurd: monique@allimone.nl Groet, Monique

 • Reply Anneke de Vries 15/02/2017 at 14:55

  Beste Monique. Ik heb een citroenplantje gekocht. 30 cm hoog en het begon prachtig te bloeien. Staat in de in de huiskamer in een vensterbank op het ZW ( geen radiator er bij) Ik geef water als de grond droog aanvoelt. 1 x per 2 weken een beetje universele vloeibare plantenmest toegevoegd. Niet verpot. Met een penseeltje proberen te bestuiven, maar de bloemetjes vallen toch gewoon af. Er zitten nog knoppen in. Kan ik wat doen voor de vruchtzetting? Moet dat met een penseeltje op een bepaalde manier gebeuren?
  Alvast veel dank voor de moeite.

  • Reply Monique Verhoeff 15/02/2017 at 16:06

   Dag Anneke, het Citroenboompje staat te warm in de huiskamer, omdat wij in de winter stoken binnenshuis. De plant droogt dan sneller uit en moet ook nog eens ventileren, wat niet gebeurt. Overigens is mest in de winter niet nodig. Daar begin je pas weer in het voorjaar mee als de groei echt wordt ingezet. Zou je mij een foto willen sturen van de boom en van de bloesempjes ? dan kan ik je gerichter adviseren. Dank en groet, Monique

 • Reply Bert. 25/02/2017 at 17:13

  Eerdere vraag bij Bert. citroenen springen open.?

 • Reply jeannette 24/03/2017 at 09:52

  Hi Monique, leuke site! Vraagje: mijn citroenplant heeft sinds een paar maanden plakkerig blad, dat als ik hem schoonveeg bruin residu achterlaat. Het blad is ook geel vlekkerig geworden. Ik zie geen beestjes. Ik Had hem een paar weken van zijn vertrouwde plek gezet omdat hij wat in de weg stond en merkte dat hij blad verloor. sinds ik hem terug heb gezet doet hij het minder. geen nieuw blad of bloesem. zat even een zwarte kever die het blad opat en nu dus die plakkerige blaadjes. Kun je me helpen?
  Alvast bedankt, Jeannette

  • Reply Monique Verhoeff 26/03/2017 at 15:35

   Beste Jeannette, de Citroenboom is helaas ziek. Om exact te kunnen beoordelen wat de boom heeft, zou ik graag wat foto’s van je ontvangen. Waar staat de boom nu ? De boom mag niet in de woonkamer staan, daar is het te warm en zorgt ervoor dat de boom niet herstelt.
   De bladeren worden aangetast en dus ook de boom en vruchten kunnen minder goed groeien. Ook te veel vocht is een boosdoener. Knip zo snel mogelijk de aangetaste bladeren eraf, knip ook delen van het blad af die aangetast zijn. Laat geen dorre bladeren op de aarde liggen. Haal alles weg. Gebruik een biomiddel van bv. Bayer om de boom mee in te spuiten. Check dit op hun website.
   Ik zou voor de natuurlijke manier gaan, omdat er straks Citroenen aan groeien die je wilt gaan eten.
   Belangrijk is, de citroen in een kas laten overwinteren bij een temparatuur van 5C tot 10C. Weinig water geven, 1 keer per maand, afgewisseld kraan- en regenwater, geen extra voeding (vanaf mei weer), veel zonlicht.
   Wil je mijn Citroenkalender daarin staat nog veel meer informatie en veel tips.
   Die zullen voor jou heel nuttig zijn.
   Suces met de verzorging en hoor graag van je.
   Dank.

   • Reply Angela 26/03/2017 at 22:51

    Hoi Monique, dank voor je mail. Waar kan ik de foto’s sturen? Heb je een mailadres?
    Groetjes,
    Angela

 • Reply Anne Philips 24/03/2017 at 16:04

  Beste Monique

  Ik heb een vraag over het bestuiven van de citroenboom jij hebt het advies om dit met een penseel te doen maar hoe moet ik dit doen moet je stuifmeel van een andere plant toevoegen of iets dergelijks graag hoor ik hier iets over.

  groetjes Anne.

  • Reply Monique Verhoeff 26/03/2017 at 15:07

   Hallo Anne, Ik zal je mijn Citroenkalender toesturen, daarin heb ik uitgebreid omschreven hoe je dit kunt doen. je mag ook foto’s toesturen, vind ik leuk ! Groet, Monique

   • Reply Remy van Berkesteijn 17/04/2020 at 10:24

    Hoi, ook wij hebben sinds een paar weken een citroentje die op ons balkon (zuidwesten) achter de beglazing staat. Hoe kunnen we het bestuiven het beste aanpakken? En wat gebeurt er als we niet bestuiven?

 • Reply Angela 26/03/2017 at 11:35

  Hallo, wat een leuke site!
  Wie heeft last van pseudococcus? Mijn boom wel. Hoe kan ik deze bestrijden? Alle tips are welkom. Alcast dank.
  Groet,
  Angela

  • Reply Monique Verhoeff 26/03/2017 at 15:06

   Hi Angela, jammer dat de Citroen er last van heeft. Zou je mij svp foto’s van de boom en de boosdoener willen sturen ? Er is genoeg aan te doen door een biomiddel van bv. Bayer te gebruiken. Overigens is de boom waarschijnlijk niet in een goede conditie. Te veel water, te weinig licht, te warme omgeving. Ik hoor graag van je. Groepjes, Monique

 • Reply Cornelia 20/04/2017 at 22:14

  Zou jij mij een citrroenkalender willen toe zenden BVD

 • Reply yvonne 25/04/2017 at 12:23

  Hi Monique, wat is het verschil tussen sier-citroenplant en consumptie?
  Ik kocht zaterdag bij Praxis twee prachtige boompjes, wel 50cm hoog en vol rond met grote gele vruchten eraan en bloesem…
  te laat zag ik bij mij thuis dat het geen consumptie citroenen zijn?
  Wat wil dat precies zeggen?
  groetjes,
  Yvonne

  • Reply Monique Verhoeff 25/04/2017 at 20:00

   Hallo Yvonne, de boompjes die je hebt gekocht zijn vermoedelijk met veel chemicaliën behandeld en dan is het beter om de Citroenen niet op te eten. Biologische Citroenbomen zijn wel voor consumptie geschikt. Wellicht kun je ze nog terugbrengen en op zoek gaan naar biologische Citroenen bij jou in de buurt. Groetjes, Monique

 • Reply Fleur 03/05/2017 at 20:18

  Hoi Monique, Ik heb sinds kort een citroenboompje en heb deze buiten neergezet (ik woon in Oostenrijk) op een zonnige plek. Nu krijgen de (nog) groene vruchten opeens gele ronde vlekken en ook de bladeren worden gelig. Ik geef de boom regelmatig water, omdat de grond heel snel erg droog aanvloelt, maar ik weet niet of ik hier goed aan doe (aangezien ik gelezen heb dat gele bladeren ook een teken van teveel vocht kunnen zijn). Weet jij wat er aan de hand kan zijn en hoe vaak/hoeveel water moet een boompje dat ong 60 cm hoog is per week krijgen? Alvast dank voor je antwoord! Groet, Fleur

  • Reply Monique Verhoeff 04/05/2017 at 13:04

   Beste Fleur,
   De Citroenboom houdt zeker van een zonnige plek en wat leuk dat je me schrijft vanuit Oostenrijk. De gele bladeren kunnen inderdaad het gevolg zijn van te veel water, dan kan er wortelrot ontstaan. Of de boom heeft te weinig ijzer en heeft dus voeding nodig. Zou je me wat foto’s willen sturen, dan kijk ik ernaar.
   1 x per maand een liter kalk-/regenwater geven is voldoende in de winter en vanaf mei tot en met september 2 x per maand een liter. Als het buiten veel regent uiteraard de boom onder een afdakje zetten.
   Je kunt voeding geven vanaf de maand mei. Overigens niet het gehele jaar door, alleen tijdens de bloei- dus zomerperiode. Of goede potgrond aanschaffen en de bomen sowieso in een terracottapot plaatsen.
   Mocht je nog meer willen weten over het snoeien, welke voeding je kunt geven en hoe je de boom het beste kunt verzorgen, dan kun je mijn Citroenkalender bestellen. Overigens kun je ook veel informatie vinden op mijn Facebookpagina.
   Groetjes, Monique

   • Reply Fleur 05/05/2017 at 11:13

    Beste Monique, hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Ik stuur je zo even wat foto’s per mail toe. Wat betreft de voeding: is het de bedoeling dat je die geeft op het moment dat je ook water geeft (zoals nu bij 2x per maand een liter) of moet dat vaker? Groetjes, Fleur

 • Reply Chris 06/05/2017 at 20:15

  Hallo, wij hebben sinds 2 jaar een citroenboom, deze bloeit uitbundig! Echter worden de vruchtjes niet groter dan 2 cm en vallen dan af. We hebben geprobeerd om de plant 1x per 2 weken watertje geven en hebben hem nu op een plateau staan waar hij elke dag water kan opzuigen. Heeft u tips??
  Groetjes Chris

 • Reply Muserref 08/05/2017 at 22:53

  Hallo,
  Sinds vier jaar heb ik een citroenplant (zelf gekweekt uit een citroenpit). De plant is nu ongeveer 1 meter hoog, maar heeft nog steeds geen bloemen, knoppen of vruchten. Waar gaat het mis?

  • Reply Monique Verhoeff 13/05/2017 at 17:35

   Hallo, deze post had ik laatst op Facebook gezet. Als je meer tips wilt like dan mijn facebookpagina Allimone.
   “Ik krijg vaak enthousiaste berichten van Citroenliefhebbers die een pit van een Citroen laten ontkiemen tot een plantje en vragen hoe deze te verzorgen tot een volwaardige Citroenboom. Helaas moet ik hen dan teleurstellen, want door het zaaien van de pitjes uit een Citroen groeit zelden een Citroenboom en als dat gebeurt dan moet je veel geduld hebben.
   De enige manier om de heerlijke Citroen voort te kweken, is door het enten.
   Gebruik een (deel van een) tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt.
   Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een fruitboom uit groeien met goudgele, sappige #Citroenen ”
   Groet,
   Monique

   • Reply Hans 26/06/2019 at 21:57

    Hallo, ik heb al diverse stekken van mijn Citroenboom.
    Stukje van 1 cm rondom de schors van een tak weggenomen en deze met een plastic zakje gevuld met aarde en met tape strak omwikkeld. Na twee maanden takje afgeknipt en in een potje geplant.
    Deze is dus niet geënt. Vraag me af of anders is als enten. Zou deze dan gevoeliger zijn voor ziekten ?

    • Reply Monique Verhoeff 01/07/2019 at 09:19

     Beste Hans, hangt ervan af hoe oud de boom was waarvan u dit takje hebt afgenomen. De boom moet in ieder geval ouder zijn dan 1 jaar. Anders is deze nog niet sterk genoeg ontwikkeld. En of er dan een volwaardige Citroenboom ontstaat, is de vraag. Het beste is enten op een goede vaststaande onderstam, dat biedt een goede basis. De enige manier om de goede genetische eigenschappen van die heerlijke Citroen voort te kweken, is door het enten.
     Je gebruikt dan een tak of een deel van een tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de zogenaamde driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt. Heb ik zo uw vraag voldoende beantwoord? bestelt u anders de Allimone Citroenkalender, daar staat veel informatie over citroenboomverzorging in. Gezonde groet, Monique

 • Reply John Penders 17/06/2017 at 13:58

  beste Monique.
  ik woon in Frankrijk en heb de citroenboom gewoon in de tuin staan , de schors komt van de stam los hij verliest ook zijn vruchten en veel takjes zonder bladeren .
  Wat kan ik doen ?

  • Reply Monique Verhoeff 24/06/2017 at 14:17

   Dag John, ik vermoed dat de citroenboom ziek is, wellicht last heeft van een schimmel. Zou je mij wat foto’s willen toesturen dan kan ik er wat meer over zeggen. Dank en groet, Monique e-mail naar monique@allimone.nl

 • Reply Lut 25/06/2017 at 18:33

  Hallo,
  ik heb een aantal grotere en kleinere citroenbomen welke in een zonnige serre staan.
  Mooie bloesems gehad, veel vruchten… laatste dagen zijn een aantal vruchten zwart geworden en af gevallen, sommige reeds wat groter geworden vruchten vallen af.
  Heb jij enig idee waarom een deel van de vruchten zwart worden en afvallen?
  Ondanks dat de citorenbomen er allemaal goed uitzien?

  • Reply Monique Verhoeff 06/07/2017 at 23:05

   Dag Lut, Dat is vreemd en ook heel erg jammer uiteraard. Het kan een schimmel zijn en ik zou graag een foto ontvangen om dat te kunnen bepalen. Zou je ook even de wortels kunnen checken ? Of deze nog droog genoeg in de aarde staan. Ik zie graag de foto’s tegemoet. Met vriendelijke groet, Monique

 • Reply Marcel 27/06/2017 at 12:06

  Hoi,
  Ik heb enkele jaren geleden een citroen boompje gekregen, deze is nu ca 1meter hoog, maar er is nog geen bloem aangekomen, wanneer mag ik deze verwachten, ik denk dat de boom nu ca vijf a zes jaar oud is, staat zonnig en ziet er gezond uit, ik hoor graag alle mogelijke tips

  • Reply Monique Verhoeff 30/06/2017 at 17:17

   Goedemiddag Marcel, Ik heb het vermoeden dat het hier een citroenboompje betreft die uit pit is gekweekt. Heeft degene die het boompje cadeau heeft gegeven dit tegen je verteld? Het is namelijk onwaarschijnlijk dat er dan bloesem aan groeit. Jammer dat wel. Met vriendelijke groet, Monique

 • Reply John Duijns 27/06/2017 at 16:29

  Hallo,

  Sinds een paar weken in het bezit van een citroenboom. Helaas worden de bladeren geel en hangen ervtreurig bij. In je uitleg spreek je van een virus en meteen behandelen.
  Ik zou graag weten over welk virus je spreekt en waaruit de behandeling bestaat ( middel ).
  Zodat mijn boom weer vol trots in onze tuin kan staan.

  Alvast dank.
  John Duijns

  • Reply Monique Verhoeff 06/07/2017 at 23:02

   Hallo John, Het hoeft niet per se een virus te zijn. De gele bladeren kunnen het gevolg zijn van te veel water, dan kan er wortelrot ontstaan. Of de boom heeft te weinig ijzer en heeft dus voeding nodig. Zou je me wat foto’s willen sturen, dan kijk ik ernaar.
   1 x per maand een liter kalk-/regenwater geven is voldoende en vanaf mei 2 x per maand een liter. Als het buiten veel regent uiteraard de boom onder een afdakje zetten.
   Je kunt voeding geven vanaf de maand mei. Overigens niet het gehele jaar door, alleen tijdens de bloei- dus zomerperiode. Of goede potgrond aanschaffen en de bomen sowieso in een terracottapot plaatsen.
   Mocht je nog meer willen weten over het snoeien, voeding geven en hoe je de boom het beste kunt verzorgen, dan kun je mijn Citroenkalender bestellen. Overigens kun je ook veel informatie vinden op mijn Facebookpagina. Groetjes, Monique

 • Reply mia veringa 01/07/2017 at 16:32

  Ik woon op de Azoren en heb een citroenboompje in de tuin staan.
  Eerst werden alle bladeren aangevreten. Ik heb gaas om de stam gelegd zodat slakken en rupsen niet naar boven kunnen.
  Nu alle blaadjes er gezond bij staan, komen er steeds zwarte stippen op de jonge blaadjes die ik weg kan vegen.
  Weet U of deze stippen kwaad kunnen? Mia

  • Reply Monique Verhoeff 02/07/2017 at 21:47

   Dag Mia, wat leuk dat je me uit de Azoren schrijft. is het klimaat daar goed voor de citroen ? Het liefst ontvang ik foto’s, maar dit lijkt mij een soort schurft. Alle bladeren eraf halen en de gevallen bladeren weggooien. Heb je de boom goed gesnoeid ? Het is belangrijk dat er een kroonvorming is zodat er voldoende zonlicht en wind in de boom komt. In mijn Citroenkalender staat heel veel nuttige informatie die je verder kan helpen. Als je deze wil bestellen, hoor ik het graag. Groet, Monique

 • Reply Anne 16/07/2017 at 15:51

  Beste Monique,

  Onlangs hebben wij een citrusboom gekocht van ong 1,50 m hoog. Hij staat nu nog in een hele grote pot. We zouden hem graag in de volle grond willen zetten maar ik begrijp hier dat dit niet goed is omdat de boom naar binnen moet kunnen bij vorst. Is er een andere mogelijkheid om hem toch in de grond te kunnen zetten?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Groeten Anne

 • Reply Harold 18/08/2017 at 15:26

  Beste Monique,

  Complimenten voor de mooie en informatieve site!
  Al ca. een jaar of 10 ben ik bezig om van een klein stekje een mooie citroenboom te laten groeien. Het stekje is afkomstig van een citroenboom die elk jaar volop vruchten droeg. De boom heeft zich mooi ontwikkeld en is nu ca. 1,5 meter hoog. Hij staat in de zomer op een beschutte, zonnige plek en in de winter in de garage bij het raam voor voldoende ligt. Ondanks dat de plant veelal goed groeit, mooi in het blad staat en ik deze regelmatig snoei heeft de plant nog nooit gebloeid. Er is al die jaren nog nooit een knopje verschenen. De eerste jaren leek me dit nog wel normaal, maar nu vraag ik mij toch wat ik verkeerd doe. Zou jij mij hierover kunnen informeren?

  Vriendelijke groet, Harold

  • Reply Monique Verhoeff 27/08/2017 at 12:13

   Dank Harold voor jouw bericht en compliment. Dit bericht heb ik recentelijk op Facebook gezet. Als je meer tips wilt volg dan mijn facebookpagina Allimone.
   “Ik krijg vaak enthousiaste berichten van Citroenliefhebbers die een pit van een Citroen laten ontkiemen tot een plantje en vragen hoe deze te verzorgen tot een volwaardige Citroenboom. Helaas moet ik hen dan teleurstellen, want door het zaaien van de pitjes uit een Citroen groeit zelden een Citroenboom en als dat gebeurt dan moet je veel geduld hebben.
   De enige manier om de heerlijke Citroen voort te kweken, is door het enten.
   Gebruik een (deel van een) tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt.
   Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een fruitboom uit groeien met goudgele, sappige #Citroenen”.
   Let ook op voeding, voldoende (zon)licht en water en verhuis de boom naar een terra-cotta pot. Daarover kun je alles lezen in mijn Citroenkalender. Als je deze wilt bestellen, laat het me weten. Succes en groet, Monique

 • Reply René 30/08/2017 at 20:34

  Hallo Monique,

  Komend voorjaar wil ik een citroenboom in de kas op mijn moestuin gaan poten. De plant komt in de grond en heeft de beschutting van de kas en heeft genoeg ruimte om te wortelen. De kas staat circa 25 km uit de noordzeekust. Volgens mij is de citroen een houtachtig gewas dus zou deze als hij eenmaal diepgeworteld zijn wel iets aan vorst moeten kunnen hebben. Eventueel zou ik bij strenge vorst extra bescherming kunnen bieden met noppenfolie en een petrolieumstel. Wat is jouw mening hier over?

  • Reply Monique Verhoeff 31/08/2017 at 08:33

   Beste René, mooi plan en streven. Wat ik je aanraad is de boom eerst in een terracottapot in de kas te laten wennen, zo kun je deze makkelijk verplaatsen in mei als deze naar buiten mag en in september weer in de kas zetten. De bodem kun je dan voorbereiden met de juiste mediterraanse aarde en voeding voor de Citroenboom. Natuurlijk zou de boom in de vaste grond moeten kunnen overleven, alleen hebben wij hier een ander klimaat dan het mediterraanse klimaat. Lijkt me niet verstandig om met petroleum te gaan werken, dat zitten weer risico’s aan. Ik zou een volwassen Citroenboom kopen die al een stevige kern heeft. Heb je een kas die je af en toe kunt openzetten, want de boom heeft frisse lucht nodig zo nu en dan. Let er bovendien op dat de Citroenboom net zoals andere fruitbomen gevoelig is voor ziekten en plagen. Dus als er andere gewassen in de kas komen, die in de gaten houden, bewaken dat er geen sporen en andere ziekten worden overgedragen. In mijn Citroenkalender lees je hoe je de boom maandelijks kunt verzorgen. Heb je nog meer vragen, dan hoor ik die graag. Succes en foto’s zijn altijd welkom, groet, Monique

 • Reply CH Barnhoorn 06/09/2017 at 10:56

  Goede morgen ,ik heb een citroen mee genomen uit Spanje ,de pitjes eruit gehaald ,en verzorgd nu is de plant 60 cm hoog
  doet het heel goed ondanks dat hij binnen staat geen verwarming op de venster in de zon ,hij lacht mij toe ,maar hoe nu verder hij groeit tegen de klippen op ,wat moet ik nu doen ,bedankt voor dat ik dit heb mogen voorleggen .
  CH BARNHOORN

 • Reply guido 24/12/2017 at 21:18

  ik heb citroen en sinas uit pitten gekweekt en overwinter ze binnen in keuken en woonkamer. Een jaar te laat binnen gezet vanuit koude kas, in Novemnber ( temp gezakt tot 3-4 graden in kas ) en dat was funest voor 3 van de 5 . De andere twee hebben zich hersteld. Ik heb een aantal nieuwe pitten laten kiemen , inmiddels 2 jaar oud, en ze gaan goed in 4 ltr potten. Nu op tijd binnen bij gem. 19 graden C. warmer heb ik het in huis niet. En dat gaat goed. Opletten voor spint, vooral als ze in de buurt een verwarmde plek staan ( verwarming, te droge lucht ) Ik heb een oud huis, houten vloeren en wat kieren. LV is rond 70-80 % en het werkt blijkbaar goed,. Een van de planten verliest blad, dat was er eentje die de ellende had doorgemaakt en hersteld was. De oudste gaan nu het zesde jaar in, en zover ik begrepen heb, kan het wel tot 10 jaren duren voordat er vruchten aan komen. Ik las nu dat het ook 15 jaren kan worden. Maar ik ben al blij als ik bloei meemaak. het schijnt lekker te ruiken en verjaagd muggen?

  • Reply Monique Verhoeff 27/12/2017 at 12:22

   Hi Guido, dank voor je leuke bericht. Het klopt dat het lang kan duren. Het kan ook zijn dat er helemaal geen bloesems aan komen. Aangezien je al veel ervaring hebt opgedaan, zo te lezen, zou je de boom ook kunnen enten. Hierover lees je meer op mijn facebookpagina. Uiteraard hoop ik voor je dat het wel lukt. Heb je de bomen in een terracottapot gezet ? en vanaf het voorjaar voeding geven. Gedurende de wintermaanden wat minder water en geen voeding. De boom is dan in ruste. Mocht je meer willen weten, bestel dan mijn Citroenkalender en de quick scan, zodat je meteen ziet wat je maandelijks kunt doen voor de verzorging. Groetjes, Monique

 • Reply richard 15/01/2018 at 12:09

  Goedendag,
  Ik heb mijn citroenplant medio november naar binnen gezet en staat in de hal met redelijk veel licht, tot mijn grote verbazing is de plant vanaf december tot heden ruim aan het bloeien (heerlijke geur). Plant bloeit nu beter dan in de zomer buiten (op het zuiden).
  Is het gebruikelijk dat een citroenplant bloeit in de winter en binnen?
  Vriendelijke groet,
  Richard.

  • Reply Monique Verhoeff 01/02/2018 at 10:30

   Beste Richard, Heb je de boom gesnoeid in oktober ? De uitschieters mogen namelijk gesnoeid worden. Zo breng je de kracht naar de kern van de boom. Een citroenboom in mediterraanse omgeving kan 4 seizoenen door vruchten geven en heeft ook meerdere stadia citroenen aan de boom. Het beste voor de boom is te zorgen voor een evenwichtige en rustige groei. Nu zou ik de boom niet meer snoeien en ook geen voeding meer geven, wel water uiteraard. Overigens raad ik het af om een Citroenboom in huis te zetten. Zie diverse artikelen op mijn website en Facebook. Als je meer informatie over hoe je de boom het beste kunt verzorgen wilt hebben, bestel dan de Citroenkalender met een quickscan. Succes en groet, Monique

  • Reply Anneke de Vries 01/02/2018 at 10:51

   Bij mij ging het ook zo vorig jaar. Het plantje voor een licht raam, temperatuur ongeveer 18 graden. Het ging bloeien en ik heb met een penseeltje bestoven. In de zomer buiten in de halfschaduw ( in pot) Nu zit er een citroen aan terwijl het plantje slechts bestaat uit één takje met 8 blaadjes. Het buigt helemaal door onder het gewicht van de citroen die al geel wordt.

 • Reply Manon 19/02/2018 at 11:01

  Goedemorgen,

  Ik heb een citroenplant binnen zelf opgekweekt met een pitje van een citroen. dit zo ook met 2 mineola’s de citroen is nu na 1,5 jaar zo’n 30 cm hoog 2 takken. Nu lees ik net dat hij helemaal niet binnen mag staan. bij mij staat hij nu al 1,5 jaar binnen op de vensterbank voor het raam. Wat kan ik nu het beste doen? In de zomer kan ik hem buiten zetten in zijn pot tegen een warme muur maar wat doe ik in de winter? En zou deze plant echt vrucht gaan krijgen en hoe lang kan dit duren? werkt dit precies zo ook voor de mineola?

  Groetjes manon

 • Reply regina 16/03/2018 at 07:34

  Hallo Monique,
  Sinds een maand heb ik een citroenboompje in huis, bij de ikea gekocht. Omdat het nu nog vriest heb ik het boompje binnen staan. Eerst op een lichte plek bij het raam maar na 3 weken verloor het plantje veel blad. Nu heb ik het verplaatst naar een minder lichte plek waar wel minder temp verschil is tussen boven en onder en op een krukje zodat het geen last heeft van de vloerverwarming. Het plantje staat nog in dezelfde grond als toen ik het kocht. Het vriest komende week nog maar ik zou het plantje graag veel licht gunnen en niet zulke hoge binnen temperaturen. Ik heb geen lichte schuur dus binnen is nu de enige optie. Is het plantje beter af op een beschutte plek buiten (waar ik het desnoods in pak?) of toch binnen met vloerverwarming op redelijk lichte plek. Hoor graag jouw advies. Ik zou het zonde vinden als het plantje nu al dood zou gaan.

  • Reply Monique Verhoeff 22/03/2018 at 12:59

   Beste Regina,
   Helaas zijn de opties die je geeft niet goed voor de Citroenboom. De Citroenboom wordt niet blij als je hem in huis houd vlakbij een vloerverwarming en met te weinig licht.
   De Citroenboom is heel gevoelig voor te warm of te koud, te droog of te nat, te weinig licht en geen frisse lucht.
   De Citroenboom heeft een omgevingstemperatuur nodig van 5-10 graden in de winter, veel zonlicht en af en toe luchten en dit is alleen haalbaar in een kas.
   Ik begrijp natuurlijk dat niet iedereen een kas heeft. Dus heb je die niet voorhanden, zet hem in een kamer waat de temparatuur dus constant is, zorg dat de pot niet direct contact maakt met de grond, dus zet deze op een verhoging, zorg op tijd voor frisse lucht en in zoveel mogelijk (zon)licht. Dat luchten en het zonlicht doen de boom goed, anders zou er bladval kunnen optreden, gekrulde bladeren en de Citroenen kunnen openspringen. De bomen worden zwakker, gevoeliger voor ziektes en ongedierte, geven vaak minder bloemen en meer blad.
   De Citroenboom liever niet in een koude winter buiten zetten ook al wil je hem inpakken. Wellicht kun je bij een tuinder in de buurt of bij je buren met een serre of zij een oplossing voor je hebben.
   Mijn Citroenkalender staat boordevol tips over de verzorging van een Citroenboom. Ik raad je aan deze te bestellen. Ik hoor het wel van je.
   Succes en groet, Monique

 • Reply karin 10/04/2018 at 17:03

  hoi monique
  je zegt bij 1 van de 10 tips dat je ook zelf een citroen bloem kan bevruchten met een penseel, maar hoe gaat dat in zijn werk? of kan ik dat ergens op youtube bekijken? dank alvast voor je reactie
  groeten
  karin (delft)

 • Reply Aldo 17/06/2018 at 11:29

  Beste Monique,

  Onze citroenboom groeit geweldig en zit boordevol met knoppen.
  Die knoppen zijn zwart/donker, in het tuincentrum zag ik vandaag dat de knoppen daar groen zijn.
  Doen wij iets fout?

  Groet,

  Aldo

 • Reply maja 23/06/2018 at 15:51

  hallo Monique , even een vraag
  ik heb sinds klein 2 jaar een citroen boompje en ben er super zuinig op , en hij doet het perfect… maar nu
  eerst had ik er een hoop mieren in , in de grond , nu heb ik er ook dopluis in en het lijkt wel of ik een connectie zie met de mieren en de dopluis , wellicht zijn de mieren hierop afgekomen want nu zie ik ze daar allemaal bij ( de dopluis was mij eerder dus nog niet opgevallen , welke goede tip heb je voor mij ? of kunnen de mieren geen schade .en hebben ze misschien juist een voordeel op de dopluis ? ik had al wel ergens hier iets gelezen dat mieren een hekel hebben aan kruiden enzo , maarja als ze ook nuttig kunnen zijn voor de dopluis ? ik ben erg benieuwd of je mij kan helpen , alvast bedankt. groeten maja

  • Reply Monique Verhoeff 01/07/2018 at 06:29

   Hallo Maja, zou je mij een foto van de Citroenboom willen sturen naar monique@allimone.nl ? Dan kijk ik ernaar. Er zijn oplossingen voor om de beestjes uit jouw boompje te verwijderen. Ik wacht je bericht af. Groetjes, Monique

 • Reply Kerim 28/06/2018 at 04:14

  Hallo,

  Ik heb mijn citroenboom zelf geplant van een citroenpit. Nu na 3 jaar is hij ongeveer 30 cm geworden. Alleen hebben ze mij verteld dat ik een takje van een andere citroenboom die citroenen heeft moet mengen met dienvan mij. Anders zal mijn boom nooit citroenen geven.

  Klopt dit?

  Mvg,

  AKP

  • Reply Monique Verhoeff 01/07/2018 at 06:35

   Hallo Kerim, Allereerst is het leuk om pitjes van de Citroen te laten ontkiemen. Echter, of er ooit Citroentjes aan komen, dat is nog maar de vraag. De Citroen is een redelijk ingewikkelde boom wat groei en verzorging betreft. Wel kun je er een leuke groene plant aan overhouden. Het klopt ook dat de meeste citroenbomen worden geënt. Dat betekent dat de stam van een citroenboom op een stam van een andere citrusvrucht bv. de poncirus trifoliata of de bitter sinaasappel wordt geplaatst. Op mijn Facebookpagina Allimone heb ik hierover berichten gepost. Groetjes, Monique

 • Reply Florentijn 16/08/2018 at 07:50

  Hi Monique!
  De bladeren van mijn citroenboompje (in de zon van 7 tot 12 op mijn balkon) hangen naar beneden.
  Maar na de fiks warme dagen en ook enkele regenbuien weet ik nou niet of hij nou voldoende of juist te weinig water heeft gehad? Kan jij mij dit soms vertellen? (in april heeft hij wat citrusbemesting gekregen) en ik moet hem zoals ik hier lees nog even verpotten naar een terracotta pot. Verder heeft hij kleine vruchtjes maar is het topje zwart, verwijst dat soms ook ergens naar?
  Zonnige groeten, Florentijn

  • Reply Monique Verhoeff 27/08/2018 at 09:00

   Beste Florentijn, ik zal je in een separate e-mail wat tips geven die je direct kunt opvolgen. gezonde groet, Monique

 • Reply Cristina Garcia Martin 20/10/2018 at 09:42

  Beste Monique,
  Alles goed met je? Ten eerst wil ik je bedanken voor alle informatie die je op deze (super)mooie website hebt verzameld. Ik heb al een aantal maanden een citroenboom en had toen al deze site gespot en gelezen.
  Nu heeft mijn boompje helaas een schimmel, het is overal plakkerig en op de vruchten zijn er kleine bultjes.

  Zou je een manier weten om deze schimmel te verwijderen?

  Alvast hartelijke dank voor je antwoord.

  Hartelijke groet, Cristina

 • Reply Cristina Garcia Martin 20/10/2018 at 09:43

  Beste Monique,
  Alles goed met je? Ten eerst wil ik je bedanken voor alle informatie die je op deze supermooie website hebt verzameld. Ik heb al een aantal maanden een citroenboom en had toen al deze site gespot en gelezen.
  Nu heeft mijn boompje helaas een schimmel, het is overal plakkerig en op de vruchten zijn er kleine bultjes.

  Zou je een manier weten om deze schimmel te verwijderen?

  Alvast hartelijke dank voor je antwoord.

  Hartelijke groet,
  Cristina

  • Reply Monique Verhoeff 24/10/2018 at 13:05

   Beste Cristina, ik heb je inmiddels advies gegeven wat je moet doen met de schimmel en de dopluis. Is het gelukt om de Citroenboom schoon te krijgen ? Met gezonde groet, Monique

 • Reply maja 25/10/2018 at 11:28

  hallo monique, ik heb van de zomer een bericht gestuurd en een email , (wellicht heb je deze niet ontvangen of is het ontgaan) ging ook over mijn dopluis in de citroen boom , nu zie ik hier een reactie, alleen kan ik echter niet lezen wat ik eraan kan doen ,graag wil ik er ook vanaf , , groeten maja

  • Reply Monique Verhoeff 31/10/2018 at 10:17

   Beste Maja, Excuses dat ik je berichten over het hoofd heb gezien. Ik heb je inmiddels geantwoord en vertrouw erop jouw vragen voldoende te hebben beantwoord. Mocht dit anders zijn, dan hoor ik het graag. Vriendelijke groeten, Monique

 • Reply Rien 02/11/2018 at 15:15

  Hallo,

  leuk dit forum te lezen.
  Doordat wij niet meer in staat zijn onze citrusboom te verplaatsen zijn we noodgedwongen hem buiten te laten deze winter. Het is een prachtige boom die in de kuip wel een paar honderd kilo weegt en ruim 20cm doorsnee heeft. Hoe groot is de kans dat hij dit gaat overleven en wat voor tips evt. om dit succesvol te doen? Het is een prachtboom en koste ook erg veel.

  • Reply Monique Verhoeff 03/11/2018 at 17:59

   Beste Rien,

   Dat is een prachtige Citroenboom kan ik me zo voorstellen ! Ik zou graag foto’s ontvangen.

   De boom kan vast wel tegen een stootje, echter bij beginnende en aanhoudende vorst is het verstandig de boom te verrijden op een houten vlonder met stevige wieltjes en in de meest beschutte en zuidelijke plek van de tuin te plaatsen. Dus veel zonlicht en weinig wind. De boom staat meteen wat verder van de grond af, ivm optrekkende koude.

   Dan kun je een vliesdoek of jute aanschaffen om de stam en de boom in te wikkelen. Ze zijn er ook als hoes in verschillende mate verkrijgbaar.

   Mocht het weer zachter worden, verwijder de hoes dan weer zodat de boom weer zonlicht krijgt en kan ventileren. Het mag niet te vochtig worden, dat veroorzaakt schimmel en ongedierte.

   De pot daarentegen kun je wikkelen in een aantal lagen noppenfolie. Ook de onderkant omwikkelen. Of je kunt de onderkant op een stuk piepschuim zetten. De bovenkant van de aarde afdekken met stro.

   Zowel jute als noppenfolie zijn betaalbaar verkrijgbaar bij https://vendrigpackaging.com/jute-op-rol/973-jute-band-voor-boombescherming-op-rol.html

   Ik vertrouw erop je vragen zo beantwoord te hebben, anders kun je me altijd benaderen.

   Vriendelijke groeten,
   Monique

 • Reply Dries 21/11/2018 at 15:48

  Hallo Monique,

  Ik ben blij dat ik jouw site gevonden heb. Erg tof en leerrijk dat er iemand is zoals jij die kennis over citroenplanten en -bomen deelt! Dit jaar ben ik zelf begonnen met het ontkiemen en planten van citroenpitten (eind april) en dit gaat goed. Ik heb een aantal foto’s gestuurd naar jouw e-mailadres. Mijn citroenplanten, 10 stuks, heb ik nu sinds 2 weken in huis gehaald wegens soms al te lage temperaturen ‘s nachts. 1 van de 10 staat in de woonkamer, +-21°C, de 9 andere hebben een omgevingstemperatuur van om en bij de 10°C en staan voor het vensterraam (zuidgericht). De ene in de woonkamer heeft gekrulde bladeren, vermoedelijk komt dit door een te hoge temperatuur(?). Deze week heb ik de aanwezigheid van de varenrouwmug vastgesteld, deze maakt op zich de planten niet kapot maar wel haar larven, via de wortels. Ik heb na research besloten alle aarde (universele potgrond) te ontdoen en ze in verse te planten, in plaats van aaltjes toe te dienen. Nu is het afwachten en zien of ze het zullen halen. Ik zal ook een steekproef doen om te controleren of er larven aanwezig zijn komende twee weken. Ook heb ik vastgesteld dat er 6 van de 10 citroenplanten zijn die doornen hebben, 4 dus niet. Volgend jaar zal ik ze verpotten naar een grotere pot. In verband met de samenstelling van de grond, kun je mij hierbij raad geven? Hierover is er nogal veel verschillende informatie over te vinden, wat het toch wel bemoeilijkt de juiste keuze te maken voor de planten.
  Vriendelijke groeten, Dries

 • Reply Allimone.nl 20/12/2018 at 17:50

  Goede avond Graag zouw ik een kalender ontvangen GYBELS jozef leistraat 23 Lichtaart 2460 en heb op 3 december 7.50 gestort.ma heb nog niets vernomen wat e r is fout gelopen. Graag een antwoord

 • Reply veronique 24/01/2019 at 11:16

  Hallo Monique,
  een vriendin van mij heeft mij een citroenboom geven voor mijn nieuwjaar zij heeft een verblijf in spanje en heeft hem van daar meegebracht. Mijn vraag is mag ik die nu nog verpotten?

  vriendelijke groeten veronique

 • Reply becky 12/02/2019 at 12:28

  Hallo monique
  Ik heb al vele jaren een twee citroenbomen,ik woonde eerst in een gewoon huis, en had een mooie buiten zodat de boompjes altijd buiten stnden, in de winter periode zette ik ze dan binnen .Maar ik ben dan een jaat of 5 geleden verhuist naar een appartement, en daar moest ik ze zelf water geven omdat er daar zogoed als geen regen op het balkon terecht komt, en enkel in de voormiddag kunnen ze genieten van de zon.
  in de winter zette ik ze dan in de kamer die aan dat balkon uit kwam.
  de planten hebben nu van vorig jaar weer dopluizen, heb het afgewassen gehad,maar tegen dat ik klaar was met de boom stonden ze weer vol,niet bij te houden dus.
  door dat ze te groot worden en met die dopluizen, heb ik ze nu buiten laten staan, in een hoekje en afgeschermd met een raster daar plastiek tegen gemaakt en met de vries nog een dikke beschermlaag gezet en deken erover gedaan, en moet zeggen het heeft wel wat geholpen.alleen zitten ze onder de dopluizen.en nu komt mijn vraag, ik zou graag een natuurlijke manier willen om die te verwijderen,de boompjes hangen vol met citroenen,dus die wil ik niet verliezen.
  Nu heeft iemand mij verteld dat ze azijn water nemen en dat er met een spuitbus zo op sproeien, maar daar heb ik toch mijn twijfels over,het is tenslotte toch een zuur product en ik wil mijn citroentjes niet kwijt,kan je mij hier raad bij geven,wat moet ik doen zonder mijn planten te kwetsen
  dank bij voorbaat
  becky

  • Reply Monique Verhoeff 16/02/2019 at 06:50

   Beste Becky, Wat jammer om te horen dat de hardnekkige dopluis steeds terugkomt. Je doet er zoveel moeite voor. Het kan zijn dat de extreme hitte ineens een boosdoener is geweest.
   De oorzaak kan zijn dat de boom te vochtig is geweest of dat deze op een zeer winderige plek staat. Op een balkon is dat namelijk snel het geval. Je hebt er goed aan gedaan een soort van windscherm te maken. Staat de Citroenboom in een terracottapot? Heb je de Citroen gesnoeid? Ik zou graag nog wat foto’s van je ontvangen.
   Dopluizen zijn sapzuigende luizen die bedekt zijn met een bruin schild. Ze scheiden honingdauw af, zodat er roetdauw kan ontstaan. En daar komen dan weer andere diertjes op af.
   Om de luizen en honingdauw te verwijderen behandel je de Citroenboom met een mengsel dat je zelf kunt maken van spiritus + groene zeep + water. Dit spuit je op de Citroen en dit ritueel vaker herhalen. Wat je nu al kunt proberen is ze met een doekje eraf te vegen als het er niet al te veel zijn. En dan met het mengsel inspuiten.
   De samenstelling van het mengsel is:
   • 1 liter water
   • 20 gr groene zeep
   • 20 ml spiritus
   • goed vermengen
   • in een plantenspuit doen
   Het verstikt vervolgens de luizen zonder schadelijk te zijn voor jezelf, de bijen en andere insecten. Doe dit met droog weer in de vroege ochtend en avond na zondsondergang. Zoveel als mogelijk op de boom spuiten (niet op je citroenen), zodat het water ervan af loopt.
 Herhaal dit proces elke één tot twee weken. Spuit tussendoor de boom goed met water zodat ook het spiritus verdwijnt. Draag beschermende kleding en zorg dat je ogen zijn beschermd.
   Ik raad je aan mijn Allimone Citroenkalender te bestellen, zodat je weet hoe je het beste de Citroenboom kunt verzorgen. Ik hoor het wel van je.
   Succes en groet,
   Monique

 • Reply Oris Oswald 14/04/2019 at 09:56

  Beste Monique,
  Sinds een drie tal jaar bezitten wij een citroenboompje. Toen wij het kochten hingen er een 4 tal citroenen aan en stond het vol knopjes en bloemen.
  Nu draagt hij pas bloemen in september-oktober en komt er geen enkele citroen meer aan, de bladjes hebben een doffe kleur maar hij maakt nog wel nieuwe bladjes aan.
  Hij heeft overwinterd buiten in een kleine serre en krijgt voldoende water en nu in het voorjaar meststoffen.
  Heeft u enig idee wat hier mis is en hoe we het boompje terug gezond krijgen?
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Mvg, Oswald

  • Reply Monique Verhoeff 19/04/2019 at 12:17

   Beste Oswald,

   Inmiddels heb ik je aangegeven hoe je de Citroenboom moet snoeien. Dit heb je heel snel opgevolgd. En de Citroenkalender is in je bezit. Jouw Citroenboom is klaar voor een mooie zomer. Laat me tzt weten hoe het gaat, dat vind ik leuk.

   Dank en groetjes,
   Monique

 • Reply maja kaan 19/04/2019 at 16:42

  mag ik vragen hoe en waar ik die citroen kalender kan bestellen en wat hij kost ? mijn citroen boom heeft het nu erg zwaar, na vorig jaar een storm ongeluk te hebben gehad en afgelopen winter dopluis, ik doe zo mijn best om hem te laten overleven , maar de moed zit mij nu even in de schoenen , ik hoop dat hij met dit mooie weer en veel liefde van mij zal overleven , maar ik vrees het ergste na dit seizoen ,

  • Reply Monique Verhoeff 29/04/2019 at 12:28

   Beste Maja, Je hebt inmiddels de Citroenkalender ontvangen. Ik hoop dat het naar wens is en gaat. Veel succes met het verzorgen van jouw Citroenboom. Groeten, Monique

 • Reply maja kaan 29/04/2019 at 13:04

  hoi monique, heb de kalender ontvangen hoor, ziet er goed uit, nu nog even een keer uitgebreid ervoor zitten en doorlezen , ik ga verder mijn uiterste best doen mijn boom te redden , en ga zeker iets met je advies doen , bedankt, groeten maja

 • Reply Bas Hendriks 06/07/2019 at 01:17

  Beste Monique,
  Op 23-3-19 Heb ik samen met mijn moeder een citroen plantje gekocht (voor mijn verjaardag gekregen), ik heb hem de volgende dag gelijk verpot met speciale citrus grond in een terracotta pot, ik heb er gelijk ook vloeibare bemesting bijgekocht van de DCM (citrus en vijgen) ,ik heb haar van mijn moeder gekregen en behandel haar daarom met zorg en veel liefde , al snel kwamen er bloemetjes in ,en dat werden kleine citroentjes , van ongeveer een centimeter.
  Toen kwamen er opnieuw bloemetjes in en viel de eerste ‘centimeter’ citroen eraf , dacht ,kan gebeuren maar nu viel vanavond de tweede eraf , en ben nu een beetje lichtelijk in paniek.
  Heb alles bijgehouden en opgeschreven , wanneer ,hoeveel water en voeding, regenwater , zelfs ook water gekookt , ik weet niet wat ik verkeerd doe , kan je me alsjeblieft helpen ?
  Groetjes Bas
  P.s ik heb genoeg foto’s gemaakt maar weet niet hoe te sturen

 • Reply Ayse 22/09/2019 at 12:12

  Ik heb een citroen boom van 4 jaar oud zelf uit pit verkregen. Wat moet ik doen dat hij vruchten geeft. Heeft nog nooit citroenen gehad.

  • Reply Monique Verhoeff 27/09/2019 at 14:03

   Goedemiddag, check een post op mijn Facebook pagina, waar ik uitgebreid hierover heb geschreven. Groet, Allimone

 • Reply a gadet 09/10/2019 at 08:06

  Heb een oudere plus min 10 jaar draagt vruchten 5 per jaar maar de pot zal verwisseld moeten worden .
  Wanneer is de tijd goed ervoor.

  • Reply Monique Verhoeff 13/10/2019 at 11:03

   Goedendag heer/mevrouw Gadet, ik heb hierover net een post gemaakt op Facebook pagina. Met vriendelijke groet, Monique, Allimone

 • Reply Jan van ‘t Slot 16/10/2019 at 09:27

  Wij hebben een hand van Boedha boompje. Het is een hele mooie vrucht, maar de blaadjes worden aangevreten, we kunnen niet zien waardoor. De vrucht zelf begint te rotten aan een vinger. Weggooien willen we hem nog niet, maar is misschien het beste. Kunt U ons hierin adviseren?

 • Reply A. Noordermeer 26/10/2019 at 19:44

  Goedenavond,

  Ik zou graag een Sorrento/amalfi citroenboompje willen kopen.
  Weet u een adresje in Nederland of zal ik echt naar Sicilië of naar de Amalfi kust moeten gaan?
  Bij voorbaat dank,
  Annemarie

  • Reply Monique Verhoeff 05/11/2019 at 12:34

   Beste Annemarie, Dat zou het mooiste zijn ! En dan meteen een vakantie boeken, ik raad het je aan. Het is prachtig met al die Citroenboomgaarden. Intratuin en Vivaverde verkopen Citroenboompjes uit Italië. Met mijn Allimone Citroenkalender erbij de beste combinatie 🙂 Succes, Arrivederci Monique

   • Reply Annemarie Noordermeer 05/11/2019 at 13:22

    Hallo Monique,
    Ik heb al wel een citroenboompje van de Ikea. Ik had toen wat schildluis erin en met jouw advies en je kalender is het weer een prachtig boompje met 10 prachtig gele citroenen.

    Ik heb vd zomer heerlijke limoncello gemaakt met Sorrento citroenen. Vandaar dat ik graag een Sorrento citroenboompje wil aanschaffen.
    Eerst ga het met mijn eigen citroenen proberen of de limoncello net zo lekker wordt. En ja anders toch richting Italië wat ook geen straf is;)
    Ciao Annemarie

    • Reply Monique Verhoeff 06/11/2019 at 09:02

     Hallo Annemarie, dat is leuk om te horen dat mijn advies heeft geholpen. De beste en zoetste komen uit Italië. Kun je meteen een bezoek brengen aan de Citroenboomgaard van Salvatore Aceto. Boek een Lemon Tour en je hebt een werelddag. Zo leuk ! Buona giornata, Monique

 • Reply Annemarie 06/11/2019 at 12:44

  Hai Monique,
  Dat lijkt me geweldig om te doen.
  Dank je voor deze goede tip.
  Saluti
  Annemarie

 • Reply Emile Elewaut 07/01/2020 at 09:26

  Dag Monique,
  De bladeren van mijn citroenboom worden helemaal bedekt met een zwarte laag, waarna bladval optreed. Het is nu januari, de boom staat binnen, 16 graden, redelijk licht.
  Moet ik de bladeren afwassen met een middel?

  Emile

  • Reply Monique Verhoeff 08/01/2020 at 09:33

   Beste Emile, dan heb ik een aantal foto’s nodig. Echter, de Citroenboom mag niet binnen staan. Wil je mij een e-mail sturen, monique@allimone.nl. Dank en groet, Monique

 • Reply Bos Dirk 07/05/2020 at 07:08

  Beste,
  Mijn citrus heeft momenteel zeer veel bloemen.
  Er beginnen zich ook veel vruchtjes te vormen uit die bloemen.
  Hij staat in een pot van diameter30cm en hoogte 30cm.
  Heeft het vorige seizoen ok al veel vruchten gehad maar nu zijn het er wel heel veel;
  Mijn vraag :
  Moet ik bloemen verwijderen of staat boom ze zelf af?

 • Reply merel 14/05/2020 at 12:05

  Goedemiddag, Ik heb een Meyer citroen aangeschaft, maar deze heb ik op een rek gebonden gekregen.
  Ik heb het rek verwijderd en ondersteun de zware takken nu. Maar op de stam onderaan zitten groene scheuten. mag ik deze weg snoeien in mei?

 • Reply Jennifer 01/06/2020 at 19:05

  Dag Monique,

  Wij hebben nu een paar weken een Nordische citroenboom. Het is nog een kleintje en hij groeit heel goed. Ik heb rond gelezen en blijkt dat het uit letland komt en veel is in het duits. Er word aangegeven dat je de citroenen niet voor directe consumtie kan gebruiken. maar wel om sap of gelei of iets dergelijks te maken. Mijn vraag is is het ook mogelijk om ze in water te doen om het te drinken of bijv in een cocktail? Aangezien ze zuurder zijn dan normale citroenen.

 • Reply Pacquita 16/06/2020 at 18:41

  Dag Monique

  Ik heb een mooie limoenplant. Na wat last van spint en bladluizen komen de mieren nu. De spint en de bladluizen kreeg ik snel weg. De mieren blijven helaas komen en eten mijn bloemen op. Ik heb al van alles geprobeerd. Ook ligt er in mijn pot al een mierendoos. Wat kan ik nog meer doen?
  Alvast bedankt

 • Reply Antonio Montelli 24/06/2020 at 09:10

  Beste Monique,

  Je hebt een hele leuke site. Mijn naam is Antonio en heb van een goede vriendin een citroenplant gekregen en wil deze graag zien uitgroeien tot een echte citroenboom. Ik heb je tips gelezen en heb over die tips de nodige vragen om mijn citroenplant goed te kunnen verzorgen.

  Ik mail je via mijn mailadres omdat ik redelijk wat vragen heb en voeg er een foto bij van de citroenplant.

  Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Antonio

  • Reply Monique Verhoeff 08/07/2020 at 08:17

   Beste Antonio, Dank voor het compliment. Ik heb je inmiddels de Allimone Citroenkalender gestuurd en hoor graag wat je ervan vindt en of je eventueel nog vragen hebt. Cordiale saluto, Monique

 • Reply Anne Marie te Boveldt 15/08/2020 at 13:31

  Wij hebben een citroen meyer boom.
  Er zitten wel citroenen op. Alleen deze blijft groen en het blijft aan de kleine kant.
  Wat kan ik doen om de ontwikkeling / grootte van de citroen te bevorderen.
  Welke voedings stoffen kan ik het geven ?
  Alvast dank voor jouw reactie.

 • Reply Vermaerken Frieda 31/08/2020 at 18:01

  Dag Monique,eerst en voorral een zeer mooie site,het water komt al in mijn mond bij het zien van de foto’s.ik heb al een jaar of drie een citroenboom die ik heb gekregen van een vriendin die ondertussen al flink is gegroeid,probleem is de eerste twee jaar kwam er maar 1 citroen aan ,nu is er al twee jaar na elkaar dat er zelfs geen citroen aan hangt al zijn de bladeren groen en die blinken,wat zou de reden kunnen zijn,grtjes Frieda

 • Reply Leon van Baren 12/10/2020 at 16:21

  Hoi Monique,

  We hebben sinds deze zomer een Citroenboompje. Er zitten vruchten aan, maar slecht een enkele verkleurd naar de bekende gele kleur. De overige vruchten blijven groen. Voordat ik de boom in de winter haal, moet ik deze vruchten plukken of moet ik ze gewoon laten zitten?

  Alvast bedankt voor je hulp

 • Reply t er rouwvliegjes 14/10/2020 at 13:46

  Wij hebben een citroenboompje, gans de zomer en najaar buiten gestaan aan de zuidkant, met de eerste storm binnen gezet
  staat aan groot raam, veel licht op plankje met wieltjes want is hier vloerverwarming, nu stel ik vast dat er rouwvliegjes op mijn plant zitten, liggen er massaal aan venster, hadden dit voor de zomer ook bij een andere plant, hebben we inmiddels weggedaan
  kan ik hier iets aan doen?

  linda

 • Reply rouwvliegjes 14/10/2020 at 14:09

  Wij hebben een citroenboompje, gans de zomer en najaar buiten gestaan aan de zuidkant, met de eerste storm binnen gezet
  staat aan groot raam, veel licht op plankje met wieltjes want is hier vloerverwarming, nu stel ik vast dat er rouwvliegjes op mijn plant zitten, liggen er massaal aan venster, hadden dit voor de zomer ook bij een andere plant, hebben we inmiddels weggedaan
  kan ik hier iets aan doen?

  linda

 • Reply Tamara 30/01/2021 at 17:09

  Hoi,
  Ik heb recent een Citroenboompje gekregen. Er werd gezegd dat ik hem het beste direct kon ompoten naar een terracotta pot. Dot heb ik gedaan. Het boompje zit verweven aan een houten geraamte. Moet ik dit houten geraamte weghalen of kan dit gewoon blijven zitten?
  Ik hoor het graag, alvast bedankt!
  Superleuke site! Groet Tamara

 • Reply Pablo 05/03/2021 at 09:52

  Ik heb hier sinds afgelopen zomer een jong citroen boompje, deze heb ik samen met een sinaasappel boompje gekocht. Het is nu winter, ik geef ze beide om de paar weken een beetje water. De sinaasappel lijkt het goed te doen maar de citroen heeft onlangs al haar (groene) bladeren verloren. Is dit normaal ? Alvast bedankt

 • Reply Flore 23/06/2021 at 07:58

  Ik heb sinds kort een prachtig Citroën boompje staan. Alles volgens jouw goede tips gedaan. Terracotta pot, kleikluit afgespoeld met water, in mediterraanse aarde gezet. En yessss, hij doet het geweldig. Veel heerlijk geurende bloesem en zowaar de groei van een aanta citroenen. Nu groeit mijn groen, ofwel lange nieuwe scheuten vol met blad erg excessief. Te grote pot? Kan ik deze scheuten inkorten, snoeien om zo de plant meer licht te geven?
  Hij laat nu namelijk ook vruchtjes los, waardoor ik denk dat zijn energie zit in het ontwikkelen van nieuw groen ipv het langzaam rijpen van de vruchten zelf.

  Ik hoor het graag
  Flore

 • Reply Ingrid 29/06/2021 at 18:03

  Hallo!
  Wat leuk deze site te vinden. Ik ben helemaal into de citroenboom sinds ik een paar pitjes in de aarde heb gestopt. En die zijn aan het ontkiemen, tot mijn grote verrassing.
  Daar gaat nu mijn vraag over: uit een paar pitjes komen twee steeltjes.
  Kan ik dat zo laten of gaat dit uiteindelijk mis en moet ik één steeltje afknippen zodat de ander sterk kan worden?

  Groeten en bedankt voor je antwoord alvast,

  Ingrid

 • Laat Reactie Achter