citroenDe Citroen (Citrus Limon) is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige Citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt. De Citroen is een saprijke en subtropische vrucht met een aromatische schil, bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als basisingrediënt of smaakmaker.

Het sap van een Citroen, verdund met water, wordt als drank gebruikt of in plaats van azijn in sausen en dressings. De schillen die een etherische olie bevatten worden toegevoegd als smaakje aan verschillende groenten, maar ook in gebak of taarten. Daarvoor is geraspte Citroenschil (zest) goed bruikbaar.

Eveneens wordt uit de schil een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, andere cosmetica, in limonades en snoepgoed.

De voedingswaarde van 100 gram verse Citroen zonder schil is:

  • Energetische waarde; 121 kJ (29 Kcal)
  • Koolhydraten; 9 gram
  • Eiwit; 1,1 gram
  • Vet; 0,3 gram
  • Vitamine C; 53 mg

Het selecteren en bewaren
De beste Citroenen hebben een soepele, olieachtige huid en zijn zwaar voor hun grootte. Ze zijn helder geel zonder groene tinten. Citroenen zijn een week houdbaar bij kamertemperatuur en twee tot drie weken in de koelkast. Zest (citroenrasp / schil) kan maanden worden ingevroren.

Het persen
Om het meeste sap uit een Citroen te krijgen, moet deze op kamertemperatuur zijn. Gebruik de palm van je hand om de Citroen op een harde oppervlakte te rollen, dat verbetert de sapopbrengst.

citroenschijf