Het is 79 na Chr. en de top van de vulkaan Vesuvius explodeert met een verwoestende knal. Eén van de grootste natuurrampen van de Oudheid vindt plaats. In vierentwintig uur werden de steden Pompeii en Herculaneum bedolven onder een 20 meter dikke laag as, puimsteen, modder en lava.De opgravingen van Herculaneum. Bij opgravingen in de 18e en 19e eeuw ontdekten archeologen twee volledig gaaf gebleven steden.

De huizen in Herculaneum zijn door de lava beter bewaard dan die in Pompeii. Er zijn prachtig versierde badhuizen met kleurige wandschilderingen, ruime taveernes, woonhuizen met gedetailleerde fresco’s – vaak in felle, dure kleuren. Pompeii en Herculaneum leefden van akkerbouw en fruitteelt op de zeer vruchtbare bodem aan de voet van de vulkanische berg. Uit de opgravingen blijkt dat Herculaneum vlak voor de uitbarsting bloeide en groeide, gezien het feit dat er in die laatste jaren veel ruime en luxe woningen bij werden gebouwd met een schitterend uitzicht op zee. Herculaneum was een soort vorstelijk onderkomen voor de welgestelde Romein. Volgens de filosoof Seneca had bijvoorbeeld keizer Tiberius (14-37 n.Chr.) er een buitenverblijf.

Zoals gezegd waren de huizen rijk versierd met mozaïeken op de vloeren en fresco’s op de muren. De Romeinse muurschilderkunst wordt op grond van de vondsten in Pompeii ingedeeld in vier groepen, de zogenaamde vier Pompeiaanse stijlen (zie: Romeinse schilderkunst). De oudste fresco’s, de eerste Pompeiaanse stijl, dateren van het einde van de Samnitische periode, terwijl de nieuwste, de vierde stijl, kort voor de uitbarsting van de Vesuvius in 79 zijn ontstaan.

Op de foto zijn fresco’s en mozaïek met Citroenen te zien.

Herculaneum ligt ongeveer 10 km van Napels en 7 km van de krater van de Vesuvius. Tegenwoordig ligt op de plaats van Herculaneum de plaats Ercolano.

mozaïek citroenen

bron: shutterstock