Een citroenboom bloeit vier keer per jaar, waardoor er het hele jaar verse Citroenen te verkrijgen zijn.
De kleur van de citroenen varieert van groen, gedeeltelijk geelgroen of geel.
De kleur zegt niets over de rijpheid van de citroenen. Dat is misschien nieuw voor je, omdat we over het algemeen overal gele Citroenen zien. Behalve in het buitenland daar tref je in een biologische boomgaard ook wel groene Citroenen aan.

N.B. met groene citroenen worden niet groene limoenen bedoeld.

Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden.
Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.

Citroenen laten verkleuren van groen naar geel

Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Het zal je wellicht verbazen dat commerciële citrustelers soms extra Ethyleen gebruiken om de kleur van de vrucht te verbeteren of te versnellen van groen naar geel.

Citroen is nog niet geel is en is groene Citroen al rijp?

In onze tuin is een gele kleur geen voorspelling voor rijpheid; in feite kan een groene Citroen al rijp zijn.
Hoe weet je dan wanneer de Citroen rijp is, ongeacht de kleur.
Als de citroenen nog niet geel zijn dan kunnen er ook andere factoren meespelen, zoals ontoereikend zonlicht of slechte weersomstandigheden.
Het kan zelfs zijn dat Citroenen een temperatuursverlaging nodig hebben om een kleursverandering te stimuleren.
Dus verwacht niet automatisch met een langdurige warmteperiode dat de Citroenen geel kleuren.

Onregelmatige hoeveelheden water zullen invloed hebben op hoe de vruchten rijpen.
De hoeveelheid water is afhankelijk zijn van het weer, het seizoen, de toestand van de boom en of de boom in terracottapot of in de tuin groeit.

Een ziekte kan ook een reden zijn wanneer Citroenen niet vergelen.

Een groene Citroen kan eenmaal geplukt in de schaal nog geel verkleuren.

De beste manier is om het fruit te proeven op zoetzuurheid en sappigheid om de rijpheid ervan vast te stellen, nadat je de Citroen met een zachte handeling hebt geplukt en deze vrijwel als vanzelf losliet van de tak.
Een andere bruikbaar signaal is dat veel Citroenbomen beginnen te bloeien als het hangende fruit klaar is of bijna klaar om te plukken.

Biologische gele of groene Citroenen

Je doet er verstandig aan om biologische citroenen te gebruiken. De schillen zijn niet behandeld met pesticiden en ook niet voorzien van een waslaagje.