limonaia Pra de la FamWat zijn deze hoge pijlers die opstijgen naar de hemel, op een rij, omringd door witte stenen muren aan het Gardameer en in het bijzonder langs de westelijke Riviera Limone en Salò.

Deze “overblijfselen” van de karakteristieke Limonaia bieden de bezoekers nog steeds een belangrijk bewijs van architecturale structuren, die niet elders zijn gevonden.

De schrijver en dichter Goethe was twee eeuwen geleden al onder de indruk: “We passeerden Limone, waar de ’tuinen’ tentoongesteld zijn op terrassen en de beplanting in de Limonaia’s, een rijk en ordelijke plaatje creëren…” (uit Italiaanse Reis, 1786) .

De oorsprong van de kassen van Citroenbomen, poëtische naam “lusthoven”, dateert uit de dertiende eeuw, toen de teelt van citrusvruchten ook werd geïntroduceerd aan het Gardameer. Deze reuze “kassen” werden gebruikt om waardevolle plantages (Citroenbomen) tegen strenge winters beschermen.

Tegenwoordig wordt hard geprobeerd om deze schatten van historische waarde en culturele traditie te herstellen en te behouden en hiermee de bevolking van de Alto Garda Bresciano te eren.

Check voor de bezoek aan deze Limonaia de website voor openingstijden: Limonaia in Limone, Lago di Garda

Tijdens de Expo 2015 in Milano is aan deze Limonaia ook uitgebreid aandacht besteed.