Limonaia Villa de Medici Boboli Tuinen

foto: villa de medici Boboli Tuinen

Het ontwerp en de bouw van de Boboli-tuinen achter het Palazzo Pitti begon in 1549 onder Cosimo I De Medici. De architectonische kwaliteit van de gebouwen, de beeldhouwkunst en het spectaculaire uitzicht op Florence hebben de locatie een populaire bestemming gegeven door de eeuwen heen. De Limonaia, een kas voor citrus planten, omsluit de tuin op het noorden en het zuiden met twee prachtige neoklassieke vleugels. De Limonaia van Boboli ligt halverwege tussen het Paleis en het einde van de tuin. Gebouwd tussen 1777 en 1778 voor Piertro Leopoldo di Lorena, herbergt de Limonaia één van de belangrijkste Europese collecties van zeldzame en exotische citrusplanten.

World Monuments Watch

De Limonaia in de Boboli-tuinen is opgenomen in 1998 in de World Monuments Watch. In 2001 wordt door het WMF, bijgestaan door lokale autoriteiten, gestart met de restauratie van het dak en de gevel van de Limonaia. De gebroken glas in lood ramen werden vervangen door nieuwe glazen uit Duitsland. De gevel van Limonaia is gebouwd met de regelmatige herhaling van vier traveeën met vier vensters plus vier bovenramen gescheiden door pilasters, aan de top is een scroll met slingers van fruit en een lichte gevel, de panelen rond de ramen hebben een kleur “Lorraine groen” dat ook gebruikt wordt in het Kaffeehaus. Maar in tegenstelling tot de laatste is de kleur van Limonaia door de eeuwen heen gelijk gebleven. Een lange kroonlijst boven de deuren omsluit de elegante gevel.

Artsen waren de eersten die de mode verspreidden van het houden van citrusvruchten in hun tuin. Citrusplanten groeien normaliter niet in Toscane vanwege de strenge winters, dus ze waren eigenlijk beschouwd als stragua van exotische planten. Hun grote sierwaarde heeft geleid tot het verzamelen van deze planten, die in de winter ondergebracht moesten worden in speciale gebouwen, zoals de Limonaia. Deze citroenen mogen niet worden geplant in de grond, maar in grote potten van klei.

De Limonaia moet een mild en droog microklimaat hebben.

In de winter is de Limonaia overvol met veel planten, vooral citrusvruchten, waarvan sommige dateren uit de tijd van de Familie de Medici.

interne Limonaia Villa de Medici Boboli Tuinen