Limonaia Villa Medicea di Poggio a Caiano

foto: Comune di Poggio a Caiano, 2012

Villa Medici di Poggio a Caiano (Villa on the Hill) is een Italiaanse villa, gelegen op ongeveer 20 km ten noord-westen van Florence, in de buurt van Prato, Toscane.
Het is een van de weinige 15e-eeuwse villa’s rond Florence, die het Spaanse beleg van 1529 overleefd heeft. De villa werd ontworpen voor Lorenzo di Medici door Giuliano da Sangallo.

 

Sinds de dood van Lorenzo in 1492 bleef de villa grotendeels onafgewerkt. De tweede zoon van Lorenzo, Giovanni werd Paus Leo X. De centrale hal is vernoemd naar de eerste Medici Paus.

In de volgende eeuw de villa werd gebruikt door de Medici hertogen van Toscane.

In de 17e en 18e eeuw maakten de architecten Giuseppe en Giovan Battista Ruggeri en Antonio Maria Ferri toevoegingen aan de villa. Belangrijke verbeteringen werden aan de tuinen uitgevoerd waarna het in het bezit kwam van Maria Luisa van Spanje, koningin van Etrurië.

Een enorme 19e eeuwse Limonaia is eveneens gevestigd op het landgoed. De villa werd gerenoveerd en daarna kon het worden gebruikt door Koning Vittorio Emanuele II van Italië.

De villa werd geschonken aan de Italiaanse staat in 1919. Na een lange periode van verwaarlozing werd het een nationaal museum in 1984 en sinds die datum heeft een grote restauratie ondergaan. Het is nu open voor het publiek.
De belangrijkste attracties van de villa zijn de Pontormo fresco’s Vertumnus en Pomona in de salon.

Het interieur is grotendeels ingericht met de oorspronkelijke meubels zoals in 1911, ten tijde van de Savoyaardse residentie, de Limonaia en de tuinen die lopen tot aan de rivier de Ombrone aan de achterzijde van de villa.

Villa Medici di Poggio a Caiano, Toscane