Citroen Citroenboom

Zelf een Citroenboom kweken

21/09/2012

Naast elk huis in het zuiden van Italië en op Sicilië staat een Citroenboom te pronken. Het sap van verse zelf geplukte Citroenen is uiteraard heel lekker en vooral van de Citroenen van je eigen Citroenboom. Elke dag schittert er een Citroen in de Italiaanse keuken. Tegenwoordig kunnen wij er ook wat van.

Maar hoe kweek je jouw eigen Citroenboom?

Het is mogelijk om een citroenpit te laten ontkiemen, echter Citroenen zijn niet gegarandeerd. In het meest gunstige geval lukt het toch en dan moet je veel geduld hebben. De zaailingen zijn bovendien zeer gevoelig voor ziektes en ongedierte dus vergen nog meer aandacht.

Effectiever is om de Citroenboom te enten op een onderstam van een bittersinaasappel of een Poncirus Trifoliata. Ook zijn er andere onderstammen te koop die ziektebestendig en winterhard zijn. Allimone kan hierbij adviseren.

Een Citroenboom in een terracottapot gekweekt wordt ong. 4 tot 6 meter hoog en 4 meter breed. In mei en september dient de boom gesnoeid te worden.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde boom. Een Citroenboom wordt productief na ongeveer 4 jaar. Dat is handig om te weten bij aankoop van een Citroenboom.
De voornaamste oogstperiode is gedurende de herfst en winter. Verder worden nog gedurende de rest van het jaar kleinere hoeveelheden geoogst.
In de winter moet de Citroenboom ter bescherming van de kou naar binnen in een serre, een kas of de aanbouw aan je huis.
Wil je meer weten over de verzorging koop mijn Allimone Citroenkalender 46 pagina’s over welke acties je in iedere maand moet nemen.

Voor gedetailleerde tips zie 10 tips voor een gezonde Citroenboom

De kosten van een Citroenboom variëren en zijn afhankelijk van de leeftijd, circa €35 tot €1.000.
Verkrijgbaar bij vele tuincentra in Nederland en Italië.
Wil je daarover meer informatie dan kun je me mailen monique@allimone.nl.

Misschien Ook Leuk

7 Reacties

 • Reply Gerben 18/05/2016 at 00:34

  Hallo, ik heb een citroenplant (durf het nog geen boom te noemen) gekweekt vanuit een pit. Voorlopig nog geen vruchten, maar hij groeit wel erg hard. Nu ongeveer een jaar oud en staat binnen op de vensterbank in de zon.
  Ik vraag me af wanneer ik moet beginnen met snoeien. Hij is nu ongeveer 60cm hoog en van onder tot boven allemaal vol met blad.

  • Reply Monique Verhoeff 30/05/2016 at 22:34

   Dag Gerben,
   Dank voor jouw bericht.
   Ontzettend leuk om te horen dat je experimenteert met de Citroenpit en dat er een Citroenplant is ontstaan. Een leuke ervaring en goed van je dat je dat nu al voor elkaar hebt gekregen. Ik kan en wil je zeker helpen bij de vervolgstappen.
   Ik wil je wel graag vooraf laten weten dat mij in toenemende mate vele vragen bereiken over de verzorging van de citroenboom. Ik geef hierover graag advies en besteed hier uiteraard tijd en zorg aan, evenals wat de Citroenboom nodig heeft 😉
   Vandaar dat ik – net als in de Open Source wereld – het op prijs zou stellen als je er een tegemoetkoming voor over zou hebben waarmee je mij helpt de website en het geven van advies ook naar de toekomst mogelijk te maken. Ik ben blij met wat jij het advies waard vindt en dat kan na ontvangst daarvan.
   Om je goed van advies te voorzien ontvang ik graag een aantal foto’s:
 waar staat de Citroenplant nu 
en een paar detail foto’s van bladeren en bladknoppen.
   Alvast bedankt en gezonde groet,
   Monique

 • Reply Tim Vrij 11/08/2016 at 13:17

  Hallo Moniquw Verhoeff

  Nu lees ik in de tip dat als je blad geel verkleurd hem moet behandelen, maar met wat.
  En moet hij echt in een terracota pot zitten!!!
  En welke voeding moet je geven 1x keer per maand dan…

  Ik hoor je antwoorden wel.

  Bedankt Tim

  • Reply Monique Verhoeff 13/08/2016 at 09:11

   Hi Tim, wil je me svp een foto van je Citroenboom sturen, dan kijk ik er het liefst eerst naar voordat ik je advies geef over de gele bladeren en voeding. En ja een terracotta pot is de beste keuze ommdat deze potten poreus (lucht) zijn, is het bijna onmogelijk om de plant te “overwateren”, bovendien beschermt de pot de wortels tegen extreme temperaturen. Mijn e-mailadres is monique@allimone.nl. Groet, Monique

 • Reply Patricia 18/03/2018 at 19:14

  Dag Monique,

  Wat een leuke site heb je 🙂
  Ik heb vorig jaar zaadjes van citroenen geplant. Ik heb er twee die om en bij de 50cm hoog staan. Hoe moet het nou verder. Ik heb één stammetje met blaadjes. Moet ik er blaadjes afhalen, moet ik hem trimmen, moet er een stukje af of gaat hij vanzelf zij takjes maken?
  Alvast bedankt voor je inzichten
  groetjes.
  Patricia

  • Reply Monique Verhoeff 19/03/2018 at 14:03

   Hi Patricia, dank voor je compliment. Het onderstaande bericht heb ik ook op Facebook gezet. Als je meer tips wilt, like en volg dan mijn facebookpagina Allimone.
   “Ik krijg vaak enthousiaste berichten van Citroenliefhebbers die een pit van een Citroen laten ontkiemen tot een plantje en vragen hoe deze te verzorgen tot een volwaardige Citroenboom. Helaas moet ik hen dan teleurstellen, want door het zaaien van de pitjes uit een Citroen groeit zelden een Citroenboom en als dat gebeurt dan moet je veel geduld hebben. De beste manier om de heerlijke Citroen voort te kweken, is door deze te enten. Gebruik een (deel van een) tak, snijd deze schuin af en “plakt” deze op een geschikte stam met wortels; de driehoeksent. Meestal wordt de aan citrus verwante Poncirus Trifoliata, de wilde citroen of de Arancio Amaro, de bittersinaasappel gebruikt. Ook daarover meer op Facebook.
   Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een fruitboom uit groeien met goudgele, sappige #Citroenen”.
   Let ook op voeding, voldoende (zon)licht en water en verhuis de boom naar een terra-cotta pot. Daarover kun je alles lezen in mijn Citroenkalender. Als je deze wilt bestellen, laat het me weten. Succes en groet, Monique

 • Reply Femke 25/05/2020 at 18:09

  Beste Monique, enige tijd geleden heb ik bij jou de limoenkalender aangeschaft. Ik heb er veel aan, bedankt. Nu heb ik een vraag, ik heb vandaag gecontrasteerd dat er ‘spint’ in de boom zit. Hoe kan ik deze bestrijden. Verder valt mij op dat er heel veel bloesem aan de boom zit maar dat de citroentjes afvallen, komt dit door de spint? Vriendelijke groet Femke

 • Laat Reactie Achter