Naast elk huis in het zuiden van Italië en op Sicilië staat een Citroenboom te pronken. Het sap van verse zelf geplukte Citroenen is uiteraard heel lekker en vooral van de Citroenen van je eigen Citroenboom. Elke dag schittert er een Citroen in de Italiaanse keuken. Tegenwoordig kunnen wij er ook wat van.

Maar hoe kweek je jouw eigen Citroenboom?

Het is mogelijk om een citroenpit te laten ontkiemen, echter Citroenen zijn niet gegarandeerd. In het meest gunstige geval lukt het toch en dan moet je veel geduld hebben. De zaailingen zijn bovendien zeer gevoelig voor ziektes en ongedierte dus vergen nog meer aandacht.

Effectiever is om de Citroenboom te enten op een onderstam van een bittersinaasappel of een Poncirus Trifoliata. Ook zijn er andere onderstammen te koop die ziektebestendig en winterhard zijn. Allimone kan hierbij adviseren.

Een Citroenboom in een terracottapot gekweekt wordt ong. 4 tot 6 meter hoog en 4 meter breed. In mei en september dient de boom gesnoeid te worden.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde boom. Een Citroenboom wordt productief na ongeveer 4 jaar. Dat is handig om te weten bij aankoop van een Citroenboom.
De voornaamste oogstperiode is gedurende de herfst en winter. Verder worden nog gedurende de rest van het jaar kleinere hoeveelheden geoogst.
In de winter moet de Citroenboom ter bescherming van de kou naar binnen in een serre, een kas of de aanbouw aan je huis.
Wil je meer weten over de verzorging koop mijn Allimone Citroenkalender 46 pagina’s over welke acties je in iedere maand moet nemen.

Voor gedetailleerde tips zie 10 tips voor een gezonde Citroenboom

De kosten van een Citroenboom variëren en zijn afhankelijk van de leeftijd, circa €35 tot €1.000.
Verkrijgbaar bij vele tuincentra in Nederland en Italië.
Wil je daarover meer informatie dan kun je me mailen monique@allimone.nl.